Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un acid gras a fost detectat pe Marte

    Un acid gras ar putea fi printre molecule organice descoperite pe Marte de roverul Curiosity de la NASA.



    Curiosity în “Garden City”, 20 martie 2015.


    În această etapă a cercetării nu este posibil să se determine dacă compusul are o origine biologică sau non-biologică.

    Și contaminarea provenind de la obiectele ajunse acolo de pe Pămant sau prin intermediul meteoriţilor ar putea fi responsabilă pentru constatarea făcută.

    Rezultatele provin din instrumentul SAM (Sample Analysis at Mars) de pe Curiosity, unul dintre cele mai complexe laboratoarele de chimie analitică trimise vreodată pe o altă planetă.

    Rezultatul preliminar va uimi oamenii de ştiinţă, deoarece acizii graşi sunt componente cheie ale membranelor celulare găsite în toate formele de viaţă, inclusiv organismele microbiene.

    Deşi în acest moment al misiunii nu se poate concluziona cu certitudine că a existat viaţă pe Marte, descoperirile SAM au demonstrat că toate ingredientele de bază pentru viaţă au fost acolo, inclusiv compuşi organici complecşi, cărămizile de bază ale vieţii.

    Curiosity a aterizat pe Planeta Roşie într-o misiune de explorare la Gale Crater, care, cu miliarde de ani în urmă, ar fi putut avea un lac.

    Echipa care se acupă de SAM a raportat anterior existenţa de clorbenzen în aceeași stâncă, din zona cunoscută sub numele de Yellowknife Bay.

    13 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit doua particule mici de oxid de siliciu (nisip) in meteoriti primitivi. Aceasta descoperire este surprinzatoare, deoarece siliciul nu este unul dintre mineralele ce condenseaza in atmosfera stelara. Cele doua particule descoperite acum par sa provina de la o supernova ce a colapsat.
    Sonda Mars Express de la ESA, Agenţia Spaţială Europeană, care a intrat pe orbită în jurul Planetei Roşii acum zece ani, s-a apropiat cel mai mult de Phobos, luna cea mare a planetei Marte, la sfârşitul lunii decembrie 2013. Ea a trecut la 45 km de suprafaţa corpului ceresc.
    O minge masivă de foc a trecut peste Argentina, colorând cerul în verde, un spectacol care a durat câteva secunde.
    Un nou telescop pentru vânătoarea de planete a devenit operaţional în Chile şi ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă atmosfera planetelor mici care se rotesc în jurul stelelor din apropiere.
    Cercetările NASA au găsit apă blocată în granulele minerale de pe suprafaţa Lunii, apă ce provine de la o sursă necunoscută aflată adânc sub suprafaţă. Studiile anterioare au relevat existenţa apei în rocile colectate de misiunile Apollo, dar s-a crezut că este vorba de o contaminare cu apă terestră.
    Astronomii au descoperit Kepler-421b, o exoplanetă cu cel mai lung an cunoscut. Ea face o rotaţie completă în jurul stelei sale o dată la fiecare 704 zile.