Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un asteroid cu diametrul de 2 kilometri se apropie de Pământ

    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.



    Coliziune cu un asteroid (concepţie artistică).


    Asteroidul 86666 (2000 FL10), a fost observat în urmă cu 16 ani. Sâmbătă, el va trece în apropierea Pământului, fiind unul dintre cei mai mari asteroizi care se apropie atât de mult de planeta noastră.

    Dimensiunea exactă a stâncii nu este cunoscută, dar ar putea fi 2,6 km, conform estimărilor. Acesta va trece cu o viteză mai mare de 64000 kilometri pe oră, la o distanţă de aproximativ 25 milioane de kilometri, de 67 ori mai mult decât distanţa până la Lună. Distanţa minimă care ar putea indica un risc de coliziune este de 7 milioane de kilometri.

    Dimensiunea lui 2000 FL10 il face suficient de mare pentru a fi considerat un obiect potenţial periculos (PHO). Dacă ar lovi planeta noastră, efectul ar fi devastator, similar cu cel al multor mii de bombe atomice.

    9 OCTOMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011.
    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup.
    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie 2014.
    Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum.
    Astronomii care urmăresc cu telescopul spaţial Hubble al NASA centura de asteroizi din sistemul nostru solar, au văzut un asteroid cu şase cozi ca de cometă, formate din praf, care radiază din el ca spiţele de la o roată.
    Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani.