Ştiri / Spaţiu |
Un asteroid din Sistemul Solar se numeste "Romania"
Obiectul ceresc face parte din centura principala de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar situata intre planetele Marte şi Jupiter care adaposteste numeroase corpuri ceresti precum asteroizi şi planete pitice.
Asteroidul are un diametru de aproximativ 2-3 km si face o rotatie completa in jurul Soarelui in 1123 de zile. Cel mai aproape de Pamant ajunge la 0,83 unităţi astronomice, adica la 124 166 340 km.
El a fost denumit Romania pe 6 mai 2012, de Uniunea Astronomica Internationala, si acest lucru a fost publicat pentru prima data in numărul 71497 al jurnalului stiintific „Minor Planet Circular”.
Decizia a fost luata ca urmare a propunerii a doi oameni de stiinta — romanul Mirel Birlan, de la Observatorul din Paris şi americanul Richard Binzel de la Massachusetts Institute of Technology.
Denumit oficial (7986) Romania = 1981 EG15, asteroidul a fost descoperit pe 1 martie 1981 de catre astronomul S.J. Bus la Observatorul din Siding Spring, in cadrul unui studiu asupra asteroizilor denumit U.K. Schmidt-Caltech Asteroid Survey.
Magnitudinea absoluta a asteroidului Romania este de 15,5, dar de pe Pamant este perceput ca avand o magnitudine aparenta maxima de 17 ceea ce inseamna ca poate fi observat doar printr-un telescop mare.