Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un asteroid uriaş se apropie de orbita Pământului

    Centrul NASA pentru Studierea Obiectelor Apropiate de Pământ urmăreşte un asteroid uriaş care se va apropia de orbita Pământului pe 22 mai 2020.



    Asteroizi. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Asteroidul măsoară între 670 metri şi 1,5 kilometri în diametru. A fost numit 136796 (BQ 1997) şi a fost observat prima dată de astronomi la 16 ianuarie 1997.

    Este clasat ca un asteroid Apollo, care se intersectează cu orbita Pământului în timpul călătoriei sale spaţiale. Asteroidul este aşteptat să se apropie de orbita Pământului vineri, 22 mai la ora 04.45 AM.

    NASA estimează că asteroidul parcurge 11,68 kilometri pe secundă.

    Este înregistrat ca un obiect apropiat de Pământ, întrucât este de aşteptat să se apropie la 1,3 unităţi astronomice - 150 milioane kilometri - între Pământ şi Soare.

    Un obiect apropiat de Pământ este orice corp al sistemului solar, inclusiv comete, a cărui orbită îl apropie de Pământ.

    Asteroizii cu diametrul de până la un kilometru pot iniţia un lanţ de evenimente devastatoare. Obiectele cu un diametru apropiat şi mai mare de un kilometru pot provoca pagube la scară globală. Pot declanşa cutremure, tsunami şi alte efecte secundare care se extind cu mult peste zona de impact imediat.

    Se crede că un asteroid de 10 kilometri lungime a provocat extincţia dinozaurilor când a lovit peninsula Yucatan acum 65 de milioane de ani.

    Astronomii urmăresc în prezent aproape 2.000 de asteroizi, comete şi alte obiecte care ameninţă planeta noastră.

    Potrivit NASA, NEO este un termen folosit pentru a descrie „cometele şi asteroizii care au fost trimişi de atracţia gravitațională a planetelor din apropiere în orbite care le permit să intre în vecinătatea Pământului”.

    19 MAI 2020



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un asteroid de dimensiuni mari va trece aproape de Pământ miercuri 29 aprilie 2020, oferind astronomilor o oportunitate excepţională de a studia obiectul cu o lăţime de 2 km.
    Galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda, două galaxii gigantice în această parte a Universului, se îndreaptă spre o coliziune imensă între ele, care va avea loc peste câteva miliarde de ani.
    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi.
    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.
    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.
    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări.