Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un biomarker pentru depresie poate îmbunătăţi diagnosticul şi tratamentul


    Tinerii care suferă de depresie şi au un nivel ridicat de cortizol au de 14 ori mai multe şanse să facă o formă de depresie majoră, decât cei care nu au acest nivel de hormon al stresului.



    Probleme. Foto: NARA


    Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au găsit, în urma unui studiu, un prim biomarker pentru depresia majoră sau clinică. Acest indicator biologic ar putea ajuta ca cei predispuşi la boală să fie trataţi mai devreme.

    Depresia clinică afectează unul din şase oameni. Până acum medicilor le-a lipsit un biomarker, în parte pentru că simptomele şi cauzele sunt foarte variate.

    Cercetătorii au colectat mostre de salivă de la sute de adolescenţi, au măsurat nivelul de cortizol şi au luat informaţii referitoare la simptomele lor de depresie.

    Ei au descoperit că la băieţi, cei care aveau depresie şi un nivel ridicat de cortizol, aveau de 14 ori mai multe şanse să dezvolte o formă clinică de depresie. La fete, diferenţa a fost mai puţin marcantă. Fetele cu un nivel ridicat de cortizol şi cu depresie aveau numai de patru ori mai multe şanse să dezvolte depresie clinică decât cele care nu aveau aceste simptome.

    Biomarkerul descoperit poate fi util pentru o abordare mult mai personalizată în combaterea acestei maladii, lucru extrem de necesar acum, când numărul perosanelor care suferă de depresie, ca şi rata de sinucideri în rândul tinerilor şi adolescenţilor a crescut.

    GH. MĂNOIU | 27 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un medicament extras din plante folosite de secole în vechea medicină chineză pentru a trata malaria, ar putea ajuta la tratamentul tuberculozei şi ar putea încetini evoluţia rezistenţei la medicamente.
    O echipă de cercetători de la University of Copenhagen şi Danish State Serum Institute pregăteşte studiile pe oameni pentru un vaccin împotriva unei boli care infectează peste 100 de milioane de persoane în fiecare an.
    A fost inventat dispozitivul care măsoară ultraviolete acumulate de un individ şi doza efectivă generată de vitamina D. Acest dispozitiv, conectat cu un dispozitiv mobil (Android sau iPhone), poate furniza date în timp real cu privire la expunerea totală la soare.
    Copiii născuţi prin cezariană, comparativ cu cei născuţi într-un mod natural, au un risc cu 20% mai mare de a suferi de alergii, astm sau diabet, dar şi un risc crescut de obezitate.
    Oamenii de ştiinţă au găsit o legătură între creşterea tumorilor pulmonare şi ritmurile circadiene perturbate.
    Cercetările oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Canberra din Australia au condus la descoperirea unei activităţi asemănătoare creierului în sistemul imunitar uman, într-un proces care ar putea duce la tratamente mai bune pentru bolile autoimune.