Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un câine depistează cancerul tiroidian

    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.



    Un câine depistează cancerul tiroidian. Foto: Alvan Nee/Unsplash


    O echipă de la Universitatea Arkansas pentru Ştiinţe Medicale (UAMS) a arătat că un câine ar putea fi instruit pentru a mirosi diferenţa dintre probele de urină de la pacienţii cu şi fără cancer tiroidian.

    Testele efectuate pe 34 de pacienţi au arătat o rată de succes de 88% în găsirea tumorilor.

    Cancerele au propria lor chimie şi eliberează compuşi organici volatili în organism.

    Câinii, care au de 10 ori mai mulţi receptori pentru miros decât oamenii, sunt capabili de a distinge mirosurile unice eliberate de cancer.

    Ei au mai fost folosiţi şi până acum cu rezultate promiţătoare pe pacienţi cu cancer pulmonar şi intestinal.

    Unii cercetători încearcă să înlocuiască câinele cu un "nas electronic", dar nimeni nu ştie ce molecule miroase acesta.

    Tumorile tiroidiene sunt relativ rare şi sunt în mod normal diagnosticate prin testarea nivelul hormonilor în sânge şi prin utilizarea unui ac pentru extragerea celulelor pentru testare.

    29 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.
    Un nou studiu arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii.
    Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani. Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre.
    Folosind un material derivat din cochilii de creveţi, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o spumă care poate fi pulverizată direct pe o rană deschisă pentru a opri rapid sângerarea.
    Cercetările efectuate la Inserm, Université Paris Descartes, Franţa, au arătat că tutunul şi alcoolul fac o combinaţie ce cauzează cancere de gură, buze şi faringe.
    Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare.