Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Un canion gigant ascuns sub gheaţa din Antarctica

    Un vast sistem de canioane, anterior necunoscut, ar putea fi ascuns sub stratul de gheaţă din Antarctica.



    Antarctica.


    Semne ale prezenţei acestuia au fost observate într-o regiune în mare parte neexplorată, numită Princess Elizabeth Land.

    Dacă va fi confirmat de studiul geofizic, sistemul de canioane ar avea peste 1000 kilometri lungime şi în unele locuri o adâncime de un kilometru, dimensiuni care l-ar face mai mare decât celebrul Grand Canyon din Statele Unite.

    Se ştie din alte zone ale Antarcticii că forma suprafeţei de gheaţă este dependentă de forma peisajului de sub ea, deoarece gheaţa curge peste acest peisaj. Iar datele luate de sateliţi arată că Princess Elizabeth Land prezintă unele caracteristici liniare în suprafaţa de gheaţă care amintesc de un canion.

    Există indicaţii că reţeaua este conectată la un lac subglacial nedescoperit anterior. Dacă se confirmă, acest lac ar acoperi probabil până la 1250 km pătraţi.

    Prezenţa acestui sistem de canioane este susţinută de datele radarurilor care văd prin straturile de gheaţă până la roca de bază.

    Atunci cand vor fi complete, cercetările din Antarctica vor da o imagine cuprinzătoare a peisajului de sub gheaţa acumulată.

    Acest lucru este esenţial în încercarea de a înțelege modul în care continentul ar putea reacţiona într-o lume în încălzire.

    29 NOIEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Geologii de la Nanjing Normal University, Purdue University din Statele Unite şi National Taiwan University, au găsit dovezi ale unei uriaşe inundaţii care a avut loc la începutul primei dinastii de împăraţi chinezi, confirmând astfel o mai veche legendă.
    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza, pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică.
    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n.
    Muncitorii în construcţii din provincia Guangdong, sudul Chinei, care lucrau la un drum în oraşul Heyuan, au descoperit 43 de ouă de dinozaur fosilizate, dintre care 19 erau intacte. Cel mai mare avea mai mult de 7 cm în diametru.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a început analiza unor particule cosmice misterioase pe care le-au descoperit în piramida egipteană Bent şi care ar putea arăta cum au fost create piramidele în urmă cu 4600 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.