Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Un compus găsit în struguri şi vin roşu ajută la prevenirea pierderilor de memorie
Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
Un studiu făcut la Texas A&M Health Science Center College of Medicine arată că resveratrolul, un antioxidant care se găseşte în pielea de culoare roşie a strugurilor, precum şi în vinul roşu, arahide şi unele fructe de pădure, are efecte pozitive asupra hipocampusului, o zonă a creierului care este critică pentru funcţii cum ar fi memoria, învăţarea şi starea de spirit.
Tratamentul cu resveratrol a avut beneficii evidente în ceea ce priveşte învăţarea, memoria şi starea de spirit la animale de laborator.
Neurogeneza (creşterea şi dezvoltarea neuronilor) s-a dublat la animalele care au primit resveratrol, comparativ cu cele din lotul de control.
Cele tratate cu resveratrol au avut, de asemenea, o creştere semnificativă a vascularizării, indicând îmbunătăţirea fluxului de sânge şi au avut un nivel mai scăzut de inflamaţie cronică în hipocampus.
Deoarece şi oamenii şi animale arată o scădere a capacității cognitive după vârsta de mijloc, concluziile pot avea implicaţii pentru tratarea pierderi de memorie la vârstnici.
Resveratrolul poate fi chiar capabil de a ajuta persoanele cu afecţiuni neurodegenerative severe, cum ar fi boala Alzheimer.
Urmează studierea mecanismelor moleculare care stau la baza funcţiei cognitive îmbunătăţite în urma tratamentului cu resveratrol.
De asemenea, se vor efectua studii pentru a vedea dacă dozele mai mici de resveratrol din dietă, administrate pentru perioade prelungite, ar oferi beneficii similare.