Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un conservant alimentar ar putea încetini creşterea tumorilor canceroase

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 16 APRILIE 2022

    Un conservant alimentar uzual se pare că încetineşte sau chiar opreşte creşterea anumitor tumori canceroase aflate la cap sau la gât, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan.




    Cercetătorii au descoperit că un agent anti-bacterian numit Nisin activează o proteină care duce la moartea celulelor canceroase şi nu dăunează celulelor normale, sănătoase.

    Nisin este o substanţă anti-bacteriană cu spectru larg, folosită pentru conservarea alimentelor, dar eficientă şi împotriva microbilor care provoacă botulism şi infecţii cu stafilicoci.

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat această substanţă pentru consumul de către oameni în urmă cu mai multe decenii.

    Profesorul Yvonne Kapila de la Şcoala de Stomatologie a Universităţii din Michigan, este principalul cercetător implicat în acest studiu.

    Cancerul oral este una dintre cauzele importante de mortalitate pe tot globul, doar 40 pâna la 60% dintre pacienţi supravienţuind cinci ani după diagnostic.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la School of Life Sciences, Xiamen University şi Peking University din China, au descoperit o moleculă mică, care poate regenera ţesuturi şi care, în viitor, ar putea face repararea organelor mult mai uşoară.
    Studenţii in inginerie de la Indian Institute of Technology din Chennai, India, au dezvoltat un algoritm care poate ajuta la depistarea precoce a sclerozei multiple, o boala cronică a sistemului nervos.
    Conform unui nou studiu, chiar dacă nu fumaţi, fumatul pasiv (inhalarea fumului de ţigară de la o altă persoană care fumează) vă afectează creierul similar unui fumător. Un motiv în plus să vă feriţi de inhalarea fumului de țigară în maşini, restaurante sau alte spaţii închise.
    Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea McGill din Canada, un consum regulat de cofeină poate împiedica în mare măsură recuperarea auzului după expunerea la zgomot puternic, făcând chiar ca deteriorarea să devină permanentă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman.
    Psihoza este o tulburare complicată, dar potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, New York State Psychiatric Institute şi IBM T.J. Watson Research Center, un program de calculator este acum capabil să prezică tulburarea prin simpla observare a modelelor lingvistice.