Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Un conservant alimentar ar putea încetini creşterea tumorilor canceroase
BOGDAN-FLORIN PAUL | 16 APRILIE 2022
Un conservant alimentar uzual se pare că încetineşte sau chiar opreşte creşterea anumitor tumori canceroase aflate la cap sau la gât, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan.
Cercetătorii au descoperit că un agent anti-bacterian numit Nisin activează o proteină care duce la moartea celulelor canceroase şi nu dăunează celulelor normale, sănătoase.
Nisin este o substanţă anti-bacteriană cu spectru larg, folosită pentru conservarea alimentelor, dar eficientă şi împotriva microbilor care provoacă botulism şi infecţii cu stafilicoci.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat această substanţă pentru consumul de către oameni în urmă cu mai multe decenii.
Profesorul Yvonne Kapila de la Şcoala de Stomatologie a Universităţii din Michigan, este principalul cercetător implicat în acest studiu.
Cancerul oral este una dintre cauzele importante de mortalitate pe tot globul, doar 40 pâna la 60% dintre pacienţi supravienţuind cinci ani după diagnostic.