Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un creier uman aproape complet produs în laborator

    Cercetătorii americani, de la Universitatea din Ohio, au produs un mini-creier uman în laborator, o realizare care ar putea avansa cercetările în domeniul bolilor neurologice.



    Un creier uman aproape complet produs în laborator. Foto: Nevit Dilmen/NIH


    Mini-creierul nu numai că arată ca un creier dezvoltat, dar diferitele tipuri de celule exprimă aproape toate genele unui creier.

    Acest creier cultivat în vitro, de mărimea unei radiere de creion, are structura creierului unui făt de cinci săptămâni cu mai multe tipuri de celule, are toate regiunile principale ale creierului şi măduvei spinării, dar nu are sistem vascular.

    Cercetătorii speră că munca lor va duce la o testare uşoară şi etică a efectelor tratamentelor experimentale asupra creierului, atunci când cercetarea medicală caută tratamente pentru boli cerebrale în prezent incurabile.

    28 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Primarul unui oraş în Piemont, Italia, a dispus închiderea reţelelor Wi-Fi din două şcoli, considerând că dăunează sănătăţii.
    Oamenii de stiinta de la Scripps Research Institute, din Statele Unite, au descoperit noi detalii ale mecanismului natural de aparare anticancer. Ei au identificat cheia ce declanseaza un mecanism celular important de blocare a cancerului.
    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.
    Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil.
    Un nou studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Diabet din Universitatea din California, San Francisco şi de la Centrul Medical al Universitaţii din Washington arată că celulele imune din creier pot declanşa supraalimentarea şi creşterea în greutate ca răspuns la dietele bogate în grăsimi.
    Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra, Marea Britanie, au descoperit o metodă de detectare a modificărilor la nivelul ochiului, care ar putea identifica boala Parkinson înainte ca simptomele sale să se dezvolte.