Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un imens asteroid a creat ochiul Omului din Lună

    Unul dintre cele mai mari cratere ale Lunii a fost creat de un asteroid, cu un diametru de 250 km, care a lovit suprafaţa Lunii în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani, formând Mare Imbrium, cunoscut sub numele de ochiul drept al "Omului din Lună".



    Mare Imbrium.


    Asteroidul, datorită dimensunilor sale mari, ar putea fi clasificat ca un protoplanetă, o rocă spaţială cu potenţialul de a deveni o lume pe deplin formată.

    Cercetătorii spun că viteza de impact a fost de 70000 km pe oră, suprafaţa Lunii fiind lovită la un unghi de aproximativ 30 de grade, iar diametrul craterului format măsoară mai mult de 1200 km.

    Impactul colosal nu numai că a lăsat o adâncitură gigantică pe suprafaţa Lunii, dar a trimis şi miliarde de tone de moloz spre Pământ.

    La acel moment, Luna ar fi putut fi mult mai aproape de Pământ, la doar jumătate din distanţa actuală şi orice se desprindea de pe Lună, ajungea pe Pământ.

    În această perioadă turnulentă a Sistemului Solar, cunoscută sub numele de Late Heavy Bombardament, coliziunile cu asteroizi ar fi fost un lucru obișnuit. Acesta a fost timpul când Jupiter şi Saturn şi-au schimbat poziţia în Sistemul Solar, au produs haos în asteroizii dintre Jupiter şi Marte şi o parte din ei au lovit planetele interioare.

    22 IULIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Compania de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat din Marea Britanie, a lansat a doua navă spaţială din seria I5. Platforma de 7 metri lungime şi 6,1 tone, a fost transportată pe orbită de o rachetă Proton M, trimisă de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
    O echipă condusă de Universitatea din Colorado Boulder a descoperit un scut invizibil la peste 11500 km deasupra Pământului, care opreşte electronii ucigaşi emişi de furtunile solare, ce trec cu viteze apropiate de viteza luminii în jurul planetei şi constituie o ameninţare pentru astronauţi, sateliţi şi alte sisteme spaţiale.
    Oamenii de ştiinţă au acum o estimare bună pentru vârsta unuia dintre cele mai neobişnuite sisteme planetare descoperite până în prezent - TRAPPIST-1, un sistem de şapte lumi de mărimea Pământului ce orbitează o stea pitică ultra-rece, la aproximativ 40 de ani-lumină.
    Un asteroid, de mărimea unei case, va trece pe 12 octombrie 2017 la doar 44000 km de Pământ.
    O epocă palpitantă în explorarea sistemului nostru solar s-a încheiat vineri 15 septembrie 2017, când nava spaţială Cassini a intrat în atmosfera lui Saturn, terminând turneul de 13 ani al planetei cu inele.
    Construcţia telescopului sferic cu apertură de cinci sute de metri se va încheia până în septembrie 2016, în provincia Guizhou din sudul Chinei, când va deveni cel mai mare radiotelescop de pe Pământ.