Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un medicament pentru Parkinson, în teste

    Cercetătorii de la Institutul de Chimie Organică Vorozhtsov, din Novosibirsk, încearcă să elaboreze un medicament pentru Parkinson utilizând o substanţă derivată din terebentină.



    Terebentina este obţinută prin distilarea răşinii de pin. Foto: Michael B/Unsplash


    Terebentina este obţinută prin distilarea răşinii de pin şi cea mai frecventă utilizare a ei este ca diluant în industria vopselurilor. Dar, terebentina a avut utilizări medicinale încă din secolul 15, când marinarii o foloseau pentru a trata tăieturi şi răni, sau împotriva păduchilor.

    Amestecată cu grăsime animală este utilizată în masajul pieptului sau ca inhalator pentru boli ale nasului şi gâtului. Luată intern poate fi toxică, iar vaporii irită plămânii, pielea şi ochii.

    Medicii au cunoscut de mult că băile de terebentină calmează pacienţii nervoşi.

    Substanţa chimică utilizată acum ar putea fi prima care să nu producă efecte secundare majore. Ea ajută la restabilirea echilibrului neurotransmiţătorilor.

    În prezent, nu există nici un leac pentru boala Parkinson, care este cauzată de o pierdere de celule nervoase într-o regiune a creierului numită substantia nigra.

    Acest lucru, la rândul său, duce la o reducere în creier a cantităţii de dopamină, substanţă care reglementează mișcarea.

    Principalele simptome sunt tremorul sau agitarea unor părţi ale corpului, în special mâinile, mişcări lente şi rigiditate musculară şi inflexibilitate.

    Pacienţii pot avea şi alte probleme, inclusiv depresie, constipaţie, insomnie şi pierderi de memorie.

    Oamenii de ştiinţă nu sunt încă de acord cu privire la ceea ce cauzează starea, deşi majoritatea cred că este o combinaţie de cauze genetice şi de mediu.

    Dacă studile clinice vor decurge bine, medicamentul ar putea fi disponibil pentru utilizare în câţiva ani.

    13 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Slovacia au descoperit că lăptişorul de matcă are molecule speciale care accelerează vindecarea rănilor, ajutând anumite celule ale pielii să se reorganizeze şi să se închidă peste o rană.
    Cercetătorii de la Universitatea din Houston au dezvoltat o modalitate de a ucide bacteriile în câteva secunde prin utilizarea de nanodiscuri de aur şi de lumină.
    Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală.
    Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului.
    Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, San Diego, au descoperit, pornind de la un microb din ocean, un nou compus chimic ce pare a fi baza unor noi tratamente pentru antrax şi pentru alte boli greu de tratat, cum este temutul Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice.
    Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Glifosatul este substanţa activă din "Roundup", produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide.