Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Un medicament pentru Parkinson, în teste
Cercetătorii de la Institutul de Chimie Organică Vorozhtsov, din Novosibirsk, încearcă să elaboreze un medicament pentru Parkinson utilizând o substanţă derivată din terebentină.
Terebentina este obţinută prin distilarea răşinii de pin şi cea mai frecventă utilizare a ei este ca diluant în industria vopselurilor. Dar, terebentina a avut utilizări medicinale încă din secolul 15, când marinarii o foloseau pentru a trata tăieturi şi răni, sau împotriva păduchilor.
Amestecată cu grăsime animală este utilizată în masajul pieptului sau ca inhalator pentru boli ale nasului şi gâtului. Luată intern poate fi toxică, iar vaporii irită plămânii, pielea şi ochii.
Medicii au cunoscut de mult că băile de terebentină calmează pacienţii nervoşi.
Substanţa chimică utilizată acum ar putea fi prima care să nu producă efecte secundare majore. Ea ajută la restabilirea echilibrului neurotransmiţătorilor.
În prezent, nu există nici un leac pentru boala Parkinson, care este cauzată de o pierdere de celule nervoase într-o regiune a creierului numită substantia nigra.
Acest lucru, la rândul său, duce la o reducere în creier a cantităţii de dopamină, substanţă care reglementează mișcarea.
Principalele simptome sunt tremorul sau agitarea unor părţi ale corpului, în special mâinile, mişcări lente şi rigiditate musculară şi inflexibilitate.
Pacienţii pot avea şi alte probleme, inclusiv depresie, constipaţie, insomnie şi pierderi de memorie.
Oamenii de ştiinţă nu sunt încă de acord cu privire la ceea ce cauzează starea, deşi majoritatea cred că este o combinaţie de cauze genetice şi de mediu.
Dacă studile clinice vor decurge bine, medicamentul ar putea fi disponibil pentru utilizare în câţiva ani.