Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un meteorit a lovit Rusia, explodand deasupra orasului Celiabinsk


    Un meteorit a traversat cerul ca o minge de foc si a explodat deasupra orasului Celiabinsk din centrul Rusiei, la 1500 km est de Moscova.



    Un meteorit explodeaza in atmosfera deasupra unei regiuni din Rusia. Momentul fost inregistrat de o camera video montata pe masina si difuzat de Russia Today.


    Meteoritul s-a vazut ca o minge de foc ce a lasat o urma alba pe cer. La ora locala 9.20 am (3.20 GMT), in dimineata de vineri 15 februarie, s-a auzit o explozie, s-a vazut o lumina puternica, apoi o unda de soc fierbinte a spart ferestrele cladirilor. Au pornit alarmele automobilelor si reteaua telefonica a fost intrerupta.

    Martori oculari au spus ca explozia a fost atat de puternica, de parca un cutremur si un tunet ar fi lovit Pamantul in acelasi timp. Altii au spus ca au vazut obiecte arzand in cadere.

    Autoritatile ruse au anuntat ca sase orase si patru sate au fost afectate de explozie, majoritatea prin spargerea ferestrelor.

    Conform specialistilor, explozia a avut loc la o altitudine de aproximativ 30 km, iar meteoritul a avut aproximativ 10 tone. Viteza de trecere prin atmosfera a fost de 54000 km/h. Alte surse au estimat greutatea meteoritului ca fiind de 50 tone si viteza de 30 km/s (108000 km/h).

    Conform unei declaratii a ministerului rus pentru situatii de urgenta, explozia meteoritului a dus la ranirea a aproximativ 950 de persoane in zona Celiabinsk, dintre care au fost spitalizate peste 110, doua dintre acestea fiind in stare grava. Printre raniti se afla si 159 copii.

    Cea mai mare dauna inregistrata la sol a fost la o fabrica de zinc din Celiabinsk, ai carei pereti si acoperis au fost distrusi partial de catre unde de soc. De asemenea, serviciile de telefonie si internet ale orasului au fost intrerupte de stricaciunile survenite langa fabrica.

    Conform ministerului rus pentru situatii de urgenta, in total au fost avariate 297 de cladiri, iar alte 450 au fost lasate fara alimentare cu gaz in urma avariilor din oras.

    Membrii ai fortelor armate ruse au gasit trei locuri de impact al bucatilor de meteorit cu solul. Doa dintre zonele de impact sunt in zona lacului Chebarkul, la vest de Celiabinsk. Al treilea loc de impact a fost gasit la 80 km nord-vest, langa orasul Zlatoust. Unul dintre fragmentele care au cazut langa Celiabinsk a lasat un crater cu diametrul de sase metri. Nu s-a constatat o crestere a radiatiilor in zona.

    Nu se stie daca acest meteorit are legatura cu asteroidul 2012 DA14 monitorizat de NASA. Meteoritul care a explodat deasupra Rusiei se afla la o distanta de aproximativ 500000 km fata de asteroidul 2012 DA14 (mai mult decat distanta Pamant-Luna).

    Informatii contradictorii

    Conform ziarului local Znak, care citeaza surse militare neconfirmate, meteoritul ar fi fost interceptat si spart in bucati la altitudinea de 20km de catre o salva de rachete lansate de unitatea de aparare antiaeriana de la Urzhumka, de langa Celiabinsk.

    Ministerul regional pentru situatii de urgenta a negat ca in incident ar fi fost implicata apararea militara antiaeriana.

    Agentia de stiri Regnum a citat o sursa militara care a afirmat ca dara de vapori in condensatie lasata de meteorit dovedeste ca acesta a fost interceptat de apararea antiaeriana.

    Tabloidul LifeNews a citat o sursa din Ministerul rus pentru situatii de urgenta, care ar fi declarat ca meteoritul ar fi explodat de noua ori de la intrarea in atmosfera Terrei.

    La 72 km nord-vest de Celiabisk, in apropiere de orasul Ozersk, se afla complexul nuclear Mayak, unul dintre cele mai mari situri nucleare din lume. Mayak gazduia reactoare de producere a plutoniului, precum si o uzina de reprocesare.

    GH. MANOIU, BOGDAN PAUL | 15 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un mic asteroid, care în urmă cu doi ani a trecut prin apropierea Pământului la o distanţă de aproximativ 2 milioane kilometri, se va apropia din nou de planeta noastră.
    Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.
    Cel mai mic satelit astronomic a fost proiectat si asamblat la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto si lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu a fost lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria. Fiecare dintre cei doi sateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg.
    Activitatea Soarelui a scăzut la minimul ultimilor 100 de ani, derutând oamenii de ştiinţă şi anunţând o posibilă nouă mini-glaciaţiune.
    Eclipsa solară parţială din 20 martie 2015 este un test fără precedent pentru sistemul energetic european, prin reducerea semnificativă a producţiei fotovoltaice, ţări precum Germania şi Italia având un număr mare de unităţi solare.
    Una dintre descoperirile socante ale ultimilor zece ani este peisajul de pe Titan, una dintre lunile planetei Saturn, care seamana cu peisajul de pe Pamant. Si pe Titan sunt lacuri, mari, rauri, insule. Doar ca pe Titan nu exista apa, ci un amestec de metan, etan si alte hidrocarburi cu un prag de inghet coborat.