Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un nou mod de a repara ADN-ul ar putea vindeca boli neurologice

    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară.



    Un nou mod de a repara ADN-ul ar putea vindeca boli neurologice. Foto: National Institute on Aging/National Institutes of Health


    Depistarea precoce şi repararea ADN-ului deteriorat sunt esenţiale pentru funcţionarea celulelor şi pentru supravieţuire.

    Noul studiu pune problema defectelor single-strand breaks (SSBs), numite în cercetare "daune ADN comune generate în timpul diferitelor procese ale metabolismului celular".

    SSBs neremediate pot interfera cu transcrierea, replicarea şi repararea ADN-ului.

    Acumularea de pauze dublu catenar de ADN creşte instabilitatea genomică şi apoptoza, proces de moarte programată a celulelor şi poate să conducă la boli neurodegenerative severe.

    Alzheimer, Parkinson şi atrofia musculară spinală sunt exemple de astfel de boli.

    Echipa a arătat că repararea acestor rupturi este încă posibilă, existând se pare, un mecanism de detectare a rupturilor ascunse în structura cromatinei.

    15 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Măştile de protecţie respiratorie N95 pot fi decontaminate eficient şi menţin integritatea funcţională până la trei utilizări, potrivit oamenilor de ştiinţă de la National Institutes of Health, Statele Unite.
    Lentilele de contact funcţionează pe baza unui microcip fără fir şi a unui senzor de glucoză miniaturizat încorporat, care se află între două straturi de material moale din care este făcută lentila. Miniaturizarea a ajuns atât de departe, încât tot ansamblul arată ca un bit de sclipici.
    Bacteriile care trăiesc în intestin reprezintă prima linie de apărare împotriva diferitelor boli transmise prin alimente, inclusiv salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Pentru a depăși această barieră și a o elimina, Salmonella folosește strategii de competiție bacteriene dezvoltate de-a lungul a milioane de ani.
    Ciupercile pot conţine cantităţi neobişnuit de mari din doi antioxidanţi despre care oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University, din Statele Unite, consideră că ar susţine sănătatea şi ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii.
    Specialistii de la Biosense Technologies Private Limited din India au realizat o aplicatie smartphone care permite analiza urinei si monitorizarea rezultatelor pentru o perioada de timp.
    Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni.