Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un nou telescop începe vânătoarea de planete

    Un nou telescop pentru vânătoarea de planete a devenit operaţional în Chile şi ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă atmosfera planetelor mici, care se rotesc în jurul stelelor din apropiere.



    Paranal Observatory.


    Telescopul Next-Generation Transit Survey (NGTS) este localizat la Paranal Observatory al European Southern Observatory (ESO) şi este conceput pentru a căuta planete cu diametrul de doi până la opt ori mai mare decât al Pământului, planete aflate în tranzit prin dreptul stelei pe care o orbitează.

    Instrumentul este proiectat pentru a măsura luminozitatea stelelor cu mai multă precizie decât orice alt studiu făcut de la sol, au declarat oficialii ESO.

    Programul NGTS este format din 12 telescoape care vor funcţiona automat şi cu care astronomii speră să găsească planete mici, luminoase şi prin efectuarea de măsuratori să afle mai multe despre compoziţia lor, dacă sunt stâncoase, lichide sau gazoase, ce fel de atmosferă au.

    Programul NGTS a fost constituit de un consorţiu din Marea Britanie, Suedia şi Germania.

    24 IANUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetările NASA au găsit apă blocată în granulele minerale de pe suprafaţa Lunii, apă ce provine de la o sursă necunoscută aflată adânc sub suprafaţă. Studiile anterioare au relevat existenţa apei în rocile colectate de misiunile Apollo, dar s-a crezut că este vorba de o contaminare cu apă terestră.
    Astronomii au descoperit Kepler-421b, o exoplanetă cu cel mai lung an cunoscut. Ea face o rotaţie completă în jurul stelei sale o dată la fiecare 704 zile.
    Astronomii au descoperit un set de inele gigantice în jurul unei planete extrasolare aflată la 420 milioane de ani-lumină de Pământ, de 200 de ori mai mare decât cel care orbitează în jurul planetei Saturn.
    O piatră misterioasă a apărut, la începutul lunii ianuarie 2014, în faţa roverului Opportunity de la NASA, care explorează suprafaţa planetei Marte. Experţii au declarat că originea, aspectul şi compoziţia obiectului sunt total neobişnuite.
    Un asteroid mic, denumit 2014 RC, va trece în foarte aproape de Pământ, duminică, 7 septembrie 2014, la ora 18:18 UTC. Cea mai mică distanţă va fi deasupra Noii Zeelande.
    Luna s-a născut printr-o coliziune violentă, frontală, între planeta Pământ, la aproximativ 100 milioane de ani după formarea sa şi un embrion planetar, numit Theia, într-o perioadă când coliziunile corpurilor aflate în creştere erau foarte frecvente.