Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Un nou tratament ar putea bloca metastazele
GH. MĂNOIU | 10 MARTIE 2023
O echipă de cercetători de la Institut de Recherche Expérimentale et Clinique al Universităţii catolice din Louvain a identificat modul în care se formează metastazele şi cum s-ar putea evita apariţia lor. Ei au identificat compuşi care ar putea să fie folosiţi pentru a preveni apariţia de metastaze la pacienţii cu tumori maligne.
Echipa de 17 cercetători a încercat timp de cinci ani să afle cum apar metastazele şi cum se poate preveni apariţia lor.
Ei au studiat mitocondriile din celulele tumorale, aceste uzine energetice ale celulei. Când funcţionarea lor este afectată, cum ar fi în celulele tumorale, mitocondriile pot promova migrarea celulelor şi astfel, formarea de metastaze.
În anumite condiţii, mitocondriile produc mai mulţi radicali liberi numiţi ioni superoxizi (O2.-). Această supraproducţie de superoxid duce la formarea de metastaze şi în consecinţă la progresia tumorii.
Producţia de superoxid a mitocondriilor poate fi blocată de antioxidanţi foarte specifici.
Aceşti compuşi au fost eficienţi pentru a bloca migrarea celulelor tumorale şi pentru a preveni formarea spontană a metastazelor tumorale umane la animalele de laborator.
Rezultatele au arătat că o injecţie zilnică cu un astfel de tratament a fost eficient în a împiedica metastaza la animale prin inhibarea superoxidului.
Sunt necesare teste suplimentare pe animale de laborator înainte de a trece la testarea pe om.
Trebuie verificat dacă această strategie de lucru este valabilă pentru alte tipuri de cancer. Apoi, vor trebui făcute teste clinice.
Decizia de a efectua teste clinice este în mâinile companiilor farmaceutice care au substanţele necesare.
Ele aparţin companiilor farmaceutice care le testează în prezent în faza 2 pentru tratamentul bolii Parkinson sau hepatitei C.
Se ştie că aceste molecule nu sunt toxice pentru oameni. Acest lucru deschide uşa la o validare rapidă a unui tratament preventiv care ar bloca metastazele cancerului uman.