Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un nou tratament revoluţionar pentru cancer

    Patru din cinci pacienţi cu cancer de sânge, care mai aveau două până la cinci luni de trăit, au răspuns pozitiv şi mai mult de jumătate au rămas fără simptome, după tratamentul cu celule modificate.



    Limfocita T.


    Obţinerea acestor rate de răspuns, într-un interval atât de scurt, la pacienţi cu forme foarte avansate de leucemie limfoblastică acută, este fără precedent în medicină.

    Tehnica aplicată presupune eliminarea celulelor sistemului imunitar numite celule T de la pacienţi, marcarea lor cu molecule "receptori" care ţintesc cancerul şi repunerea în corp printr-o perfuzie.

    Moleculele de direcţionare, cunoscute sub numele de receptori de antigen himeric sau CARs, au provenit de la şoareci crescuţi special prin inginerie genetică.

    Odată ataşate la celulele T, ele reduc capacitatea cancerului de a se proteja de sistemul imunitar natural al organismului.

    94% dintre cazurile studiate au intrat în remisie completă. Fiind în remisie, nu este vorba de vindecare, deoarece simptomele pot reveni.

    Următoarea provocare va fi terapia pe pacienţii care suferă de cancer cu tumori solide, cum ar fi cancerul de plămâni, intestinal sau de sân.

    Deşi sistemul imunitar natural al organismului este orientat spre lupta împotriva cancerului, de multe ori este în imposibilitatea de a-şi realiza sarcina deoarece nu poate recunoaşte celulele canceroase care găsesc modalităţi ingenioase de a-şi masca identitatea.

    10 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă.
    Un tratament pentru alergia la arahide, constând din administrarea orală a unui probiotic împreună cu o proteină din arahide, zilnic, timp de 18 luni, la copii, a fost testat cu succes în Australia.
    Consumul regulat a mai mult de 2,84 litri de băuturi alcoolice pe săptămână ar putea scurta viaţa cu ani de zile, potrivit unor cercetări efectuate la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    Săpunul antibacterian este privit ca un produs care, în afară de curăţenie îţi asigură şi o protecţie suplimentară împotriva germenilor patogeni. Dar acum, el a intrat în vizorul Agenţiei americane pentru controlul medicamentelor.
    Persoanele care suferă de depresie sunt mult mai aproape de a avea peste ani boala Parkinson, conform unui studiu realizat de cercetătorii suedezi de la Umeå University.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle, Anglia, au reuşit să identifice enzima responsabilă de aspectul tineresc al pielii.