Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Un nou tyrannosaur poreclit “Pinochio rex”

    GH. MĂNOIU | 8 SEPTEMBRIE 2023

    Numit oficial "Qianzhousaurus sinensis", a trăit acum 66 milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu "Tyrannosaurus rex". Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei.



    Qianzhousaurus sinensis. Foto: Paleo Geek Squared/Wikimedia


    Arăta foarte diferit de alţi tyrannosauri.

    Semăna cu T. rex, dar avea botul lung şi subţire, cu un rând de coarne pe partea de sus.

    Nasul era cu 35% mai lung decât al altor dinozauri de mărimea lui şi nu se ştie de ce avea o faţă asa de lungă, probabil legată de obiceiurile de hrănire.

    Scheletul era mai subţire şi mai uşor, mai puţin musculos, dar la cei nouă metri înălţime şi o greutate de aproape o tonă, era un carnivor gigant.

    Cum au mai fost descoperiţi doi tyrannosauri cu aspect mai neobişnuit al craniului în Mongolia în ultimii ani, este posibil să existe o ramură cu totul nouă a familiei tyrannosaurilor, un subgrup cu cranii alungite.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi.
    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.
    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.
    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare.
    Cercetătorii de la Universităţile Davis şi Berkeley din California, Statele Unite, au descoperit că plantele de floarea-soarelui au legate genele lor de creştere la un ceas intern, pentru a urmări Soarele în timpul zilei, pe măsură ce cresc.
    După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului.