Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Un palat micenian descoperit în Grecia

    Rămăşiţele unui palat din perioada miceniană, secolul 17-16 î.Hr., cu inscripţii importante în greaca arhaică, au fost descoperite în apropiere de Sparta, în Peloponez, sudul Greciei.



    Poarta Leilor, cetatea Micene.


    Săpăturile arheologice efectuate începând cu anul 2009 în Agios Vasileios, un sat de lângă Sparta, 300 km sud de Atena, au dus la descoperirea câtorva inscripţiile antice în Linear B, o formă arhaică a limbii antice greceşti.

    Pe aceste tăbliţe de lut sunt referiri la ceremonii religioase şi nume de locuri. Cele mai vechi dovezi de scriere din Europa, Linear B, au apărut în Creta în jurul anului 1375 î.Hr. şi au fost descifrate abia în 1952.

    În palatul format din zece camere, au fost găsite obiecte de cult, figurine din lut, o cupă cu un cap de taur, scarabei, săbii şi fragmente de picturi murale.

    Această nouă descoperire va permite să se obţină informaţii cu privire la organizarea politică, administrativă, economică şi socială a regiunii şi mai ales va aduce noi dovezi privind limba şi credinţele miceniene.

    În nordul Peloponezului se află situl principal al civilizaţiei miceniene, cetatea Micene. Aici se găsesc rămăşiţe de palate regale şi morminte monumentale atribuite eroilor din mitologia greacă.

    1 SEPTEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii australieni au descoperit în Cambodgia, urme ale unui oraş imens, la fel de mare ca şi capitala Phnom Penh, un oraş pierdut în istorie în apropierea complexului monumental din secolul al 12-lea din Angkor Wat.
    Doi locuitori din partea rurală a Murciei, au descoperit în 3 noiembrie, pe câmpul unde îşi duseseră oile, un obiect ciudat apărut de nicăieri.
    O echipă de oameni de ştiinţă polonezi au descoperit recent vase de sânge şi urme de proteine în oase de reptile triasice cu vârsta de 250 milioane de ani.
    Un paleontolog de la University of Bath din Anglia, a studiat fosilele păstrate într-un muzeu din Canada timp de peste 75 ani şi a descoperit noi specii de dinozauri.
    O echipă de biologi marini germani şi canadieni au găsit pentru prima dată în Oceanul Atlantic aşa-numitele "zone moarte", locuri unde nu poate exista viaţă, deoarece nu există aproape deloc oxigen dizolvat în apă.
    Cel mai vechi copac din lume, un molid norvegian în vârstă de peste 9500 de ani, pe nume Old Tjikko, se află în Suedia, pe Muntele Fulufjället din provincia Dalarna.