Ştiri / Mapamond |
Un palat micenian descoperit în Grecia
Rămăşiţele unui palat din perioada miceniană, secolul 17-16 î.Hr., cu inscripţii importante în greaca arhaică, au fost descoperite în apropiere de Sparta, în Peloponez, sudul Greciei.
Săpăturile arheologice efectuate începând cu anul 2009 în Agios Vasileios, un sat de lângă Sparta, 300 km sud de Atena, au dus la descoperirea câtorva inscripţiile antice în Linear B, o formă arhaică a limbii antice greceşti.
Pe aceste tăbliţe de lut sunt referiri la ceremonii religioase şi nume de locuri. Cele mai vechi dovezi de scriere din Europa, Linear B, au apărut în Creta în jurul anului 1375 î.Hr. şi au fost descifrate abia în 1952.
În palatul format din zece camere, au fost găsite obiecte de cult, figurine din lut, o cupă cu un cap de taur, scarabei, săbii şi fragmente de picturi murale.
Această nouă descoperire va permite să se obţină informaţii cu privire la organizarea politică, administrativă, economică şi socială a regiunii şi mai ales va aduce noi dovezi privind limba şi credinţele miceniene.
În nordul Peloponezului se află situl principal al civilizaţiei miceniene, cetatea Micene. Aici se găsesc rămăşiţe de palate regale şi morminte monumentale atribuite eroilor din mitologia greacă.