Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Pelerin printre stele

    GH. MĂNOIU | 19 DECEMBRIE 2022

    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani-lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter.



    PSO J318.5-22. Foto: N. Metcalfe & Pan-STARRS 1 Science Consortium


    Planeta s-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut.

    Ea fost identificată cu telescopul Pan - STARRS 1 (PS1), de echipa de la Institutul de Astronomie al Universitatii Hawaii.

    Observaţiile atronomice au arătat că are proprietăţi similare cu planetele gigantice de gaz, care orbitează în jurul unei stele.

    Cercetatorii nu au mai întâlnit până acum aşa ceva, un obiect liber prin spaţiu care să arate în felul acesta. Are caracteristicile planetelor tinere descoperite în jurul unor stele, dar este în derivă, singură.

    Planete în afara unui sistem solar au fost mai fost descoperite, dar de regulă prin metode indirecte, puţine fiind fotografiate direct, toate în jurul unor stele tinere, cu o vârstă sub 200 de milioane de ani.

    Planeta aceasta, însă, a fost fotografiată direct. Ea este unul dintre cele mai mici obiecte cunoscute care plutesc liber.

    Dar un aspect interesant este masa ei, culoarea şi energia degajată, majoritatea în infraroşu, similară cu a altor planete fotografiate direct.

    Nefiind în apropierea unei stele, va fi mai uşor de studiat.

    Atunci când a fost descoperită, telescopul căuta de fapt stele pitice maro, care emit o culoare roşie, iar această planetă este mai roşie chiar decât stelele maro. Dar măsuratorile făcute de NASA au arătat că PSO J318.5 – 22 nu a fost o stea maro.

    Prin monitorizarea poziţiei s-a concluzionat că planeta face parte dintr-un grup de stele tinere, Beta Pictoris, format acum 12 milioane de ani.

    De altfel şi steaua Beta Pictoris are o planetă gigantică de gaz ce o orbitează. PSO J318.5 – 22 este mai mică decât aceasta şi probabil formată într-un mod diferit.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internaţională de astronomi a anunţat descoperirea unui sistem solar cu cinci planete stâncoase mici, sistem solar care are o vârstă de 11,2 miliarde de ani.
    Un asteroid potenţial periculos, de 20 de ori mai mare decât meteoritul Chelyabinsk, se va apropia de Pământ pe 26 ianuarie 2015, la o distanţă de 1,2 milioane kilometri.
    Echipa care analizează datele transmise de roverul marţian Curiosity al NASA a confirmat faptul că planeta Marte a fost, cu miliarde de ani în urmă, capabilă de a stoca apa în lacuri pe o perioadă lungă de timp.
    Din 30 aprilie 2015, Mercur are un nou crater. Sonda Messenger, călătorind cu 3,91 kilometri pe secundă, s-a ciocnit cu suprafaţa planetei şi a creat un crater estimat la 16 metri diametru.
    Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube.
    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru.