Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Un pigment folosit în picturile rupestre, are o nouă utilizare

    GH. MĂNOIU | 17 FEBRUARIE 2014

    Cărbunele din oase arse a fost folosit cu mii de ani în urmă pentru realizarea picturilor rupestre, iar acum va fi utilizat pentru a proteja sonda ESA-NASA Solar Orbiter de strălucirea Soarelui.



    Picturi rupestre. Foto: Rabah Al Shammary/Unsplash


    Solar Orbiter este programat pentru lansare în 2017 şi va transporta mai multe instrumente destinate să realizeze imagini de înaltă rezoluţie ale Soarelui, de la 42 milioane km, ceva mai mult decât un sfert din distanţa de la Pământ la Soare.

    Misiunea va trebui să îndure de 13 ori intensitatea luminii solare terestre şi temperaturi de până la 520 grade Celsius.

    Corpul principal al navei spaţiale va fi ascuns sub un scut termic de 3,1 m pe 2,4 m. Şi aparatele vor opera sub protecţia scutului sau vor fi proejate de acoperire cu beriliu sau sticlă.

    Scutul termic are anumite cerinţe pentru a nu contamina instrumentele extrem de sensibile ale navei şi pentru a nu avea acumulare de sarcină statică în vântul solar.

    Alegerea iniţială pentru acoperirea scutului, textura de carbon, a fost exclusă, iar inginerii s-au oprit asupra unei soluţii medicale de acoperire a implanturilor din materiale ce pot dezvolta oxizi pe suprafaţă.

    Materialul, numit Solar Black, este un tip de fosfat de calciu negru, obtinut din oase carbonizate şi se va aplica pe exteriorul foii de titan multistrat care este scutul termic.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Prima din cele cinci nave de containere de mare capacitate, comandate de China Shipping Container Lines cu sediul în Hong Kong, a fost livrată de constructorul Hyundai Heavy Industries.
    Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor.
    Cercetătorii de la Amur Scientific Centre din Blagoveschensk au creat un dispozitiv care ar putea extrage până la un gram de aur din fiecare tonă de cărbune ars.
    O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să producă energie electrică din hidrogenul sulfurat aflat în Marea Neagră.
    Oamenii de ştiinţă de la Nanyang Technology University din Singapore au dezvoltat baterii cu încărcare ultra-rapidă, care pot fi reîncărcate cu până la 70 la sută în doar două minute.
    Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.