Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un polimer din molecule de zahăr purifică apa în câteva secunde

    O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din Statele Unite a dezvoltat un nou polimer care are o capacitate unică de a elimina substanţele poluante din apă în câteva secunde.



    Un polimer purifică apa în câteva secunde.


    Echipa a realizat prima suprafaţă din ciclodextrină, molecule de zahăr legate împreună într-un inel, combinând unele dintre avantajele carbonului activ cu avantajele inerente ale ciclodextrinei.

    Când apa curge prin el, acest material elimină poluanţii în câteva secunde. Polimerul a demonstrat preluarea de poluanţi, prin adsorbţie, la rate mult superioare carbonului activ tradiţional, cam de 200 de ori mai mare, în unele cazuri.

    Descoperirea este o speranţă uriaşă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în ţările în curs de dezvoltare.

    14 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă germani de la Hanover Medical College au testat o cască specială din silicon care să răcească scalpul, pentru a reduce căderea părului la pacienţii cu cancer care trec prin chimioterapie.
    Medicii recomandă aproape întotdeauna pacienţilor să mănânce mult peşte, deoarece uleiul de peşte este bun pentru sănătate. Dar acum, cercetătorii din Olanda au descoperit că uleiul de peşte poate interfera cu tratamentele bolnavilor de cancer, făcând chimioterapia mai puţin eficace.
    Cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Zurich, Elveţia, au dezvoltat prima reţea de gene care poate fi operată cu ajutorul undelor cerebrale. În funcţie de gândurile utilizatorului, se pot produce diferite cantităţi dintr-o moleculă dorită.
    Cercetătorii de la Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie din Ulsan, Coreea de Sud, au dezvoltat o lentilă de contact capabilă să controleze diabetul zaharat.
    Agenţia americană de cercetare în domeniul apărării doreşte să creeze echipamente electronice militare care se dizolvă sau care dispar în mediul ambiant.
    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturile reci din interiorul nasului, decât la temperatura de bază a corpului, cea din plămâni. Această descoperire confirmă părerea că este mai uşor de căpătat o răceală iarna.