Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un solvent comun are proprietăţi anti-cancerigene

    GH. MĂNOIU | 21 IANUARIE 2023

    Cercetătorii de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne au descoperit că solventul N-metil-2-pirolidonă (NMP) poate fi folosit pentru a distruge celulele canceroase la pacienţi şi poate ajuta sistemul imunitar să lupte cu boala.



    Un tip de mielom multiplu. Foto: Case Rep Oncol Med


    NMP este găsit într-o gamă largă de produse de uz casnic, industriale şi medicale, inclusiv vopsele, țesături, plasturi medicali şi bariere dentare.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit că solventul NMP poate afecta creşterea şi supravieţuirea celulelor de mielom multiplu şi poate stimula sistemul imunitar să le omoare.

    Totul se întâmplă prin reprogramare genetică.

    NMP reprogramează celulele de mielom şi prin aceasta mii de gene reduse la tăcere în celula canceroasă se trezesc, oprind-o de la creştere.

    Descoperirea a deschis calea unui studiu clinic pe pacienţi în mai multe unităţi din Melbourne.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh arată rolul pe care îl au genele în dorinţa unor persoane de a consuma alimente sărate.
    Cercetătorii americani au produs un mini-creier uman în laborator, o realizare care ar putea avansa cercetările în domeniul bolilor neurologice.
    Primarul unui oraş în Piemont, Italia, a dispus închiderea reţelelor Wi-Fi din două şcoli, considerând că dăunează sănătăţii.
    Oamenii de stiinta de la Scripps Research Institute, din Statele Unite, au descoperit noi detalii ale mecanismului natural de aparare anticancer. Ei au identificat cheia ce declanseaza un mecanism celular important de blocare a cancerului.
    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.
    Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil.