Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Un studiu avertizează asupra sunetului clopotelor purtate de vacile elveţiene

    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire.



    Vacă cu clopot în Elveţia. Foto: Irmgard/Wikipedia


    Cercetătorii au legat clopote de 5,5 kg la mai mult de 100 de vaci din 25 de ferme din întreaga ţară şi au monitorizat activitatea lor, mişcările capului, reacţiile la sunete şi comportamentul de hrănire.

    Ei au ajuns la concluzia că aceste clopote de vacă pot crea un zgomot de până la 113 decibeli, la fel ca o drujbă sau un burghiu pneumatic, mult peste limita legală de 85 decibeli.

    Conform cercetătorilor, este posibil că mii de vaci, al căror auz este mai sensibil decât la om, să fi devenit deja surde prin purtarea acestui clopot.

    O parte dintre vacile testate chiar nu mai răspundeau la sunete.

    De asemenea, vacile care poartă clopotele rumegă mai puţin timp decât cele care nu le poartă.

    Nu este încă clar ce are mai mare efect, greutatea sau sunetul.

    Grupurile pentru drepturile animalelor au criticat impactul clopotelor de vaci asupra confortului vitelor. Ei solicită interzicerea clopotelor, care sunt folosite de fermieri pentru a localiza vitele care pasc pe păşuni alpine.

    Fermierii şi-au bătut joc de sugestia cercetătorilor de a ataşa trakere GPS la vaci în loc de clopote, spunând că recepţia în zonele alpine ar fi neuniformă, în cel mai bun caz.

    Ei au spus că acele clopote grele sunt folosite doar în ocazii festive şi ele sunt parte din cultura ţării, contribuind la frumuseţea zonelor alpine.

    Totuşi, dacă experţii vor aproba în unanimitate, decizia de interzicere va fi acceptată şi Elveţia va putea rămâne fără clopote de vacă.

    21 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.
    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.
    Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei.