Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un test de salivă ar putea diagnostica autismul

    Un test de salivă care detectează niveluri ale diferitelor proteine ar putea ajuta la diagnosticarea copiilor cu autism.



    Un test de salivă ar putea diagnostica autismul. Foto: Emin BAYCAN/Unsplash


    Copiii cu tulburări din spectrul autismului au diferenţe în nivelul de proteine, comparativ cu cei care nu au autism, iar aceste diferenţe pot fi detectate în saliva lor.

    Cercetătorii de la Clarkson University şi State University of New York at Plattsburgh au constatat că nouă proteinele au niveluri crescute în saliva celor şase copii cu autism studiaţi, iar trei proteine ​​au niveluri mai mici sau chiar sunt absente.

    Una din zece proteine ​​care sunt modificate la copiii cu autism este legată de probleme gastro-intestinale.

    Pentru că tulburările gastrointestinale sunt atât de frecvente la persoanele cu autism, acest lucru ar putea fi un biomarker pentru această problemă.

    O altă proteină din complex este implicată în funcţia de imunitate.

    În prezent, diagnosticarea autismului se face de către psihologi, care se bazează pe observarea comportamentului şi pe teste complicate, uneori subiective.

    6 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă, de la compania biofarmaceutică Glutage din Australia, au dezvoltat un comprimat care reduce efectele bolii celiace.
    Cercetătorii de la University of Nevada din oraşul Reno au descoperit că pseudoscorpionii masculi trataţi cu tetraciclină suferă o reducere a viabilităţii spermei, şi acest efect toxic se transmite chiar şi la puii lor masculi care nu au fost trataţi cu respectivul antibiotic. Este posibil ca un efect similar să apară şi la oameni.
    Temperamentul iute, mânios, supărăcios, poate creşte riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Riscul se acumulează la persoanele cu episoade frecvente de furie.
    Potrivit unui studiu publicat recent de către oamenii de ştiinţă danezi, moartea unui partener de viaţă, în special neaşteptată, poate provoca un ritm cardiac neregulat cu potenţial letal.
    Un vaccin aflat în faza de testare s-a dovedit a fi nu numai capabil să trateze psoriazisul şi alergiile, dar şi să protejeze împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la universităţile Dundee şi Oxford din Marea Britanie.
    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară.