Ştiri / Ştiinţă |
Un tetrapod fosilă găsit în Siberia ar putea fi veriga lipsă
GH. MĂNOIU | 16 FEBRUARIE 2022
O echipă internaţională de cercetători de la Siberian State Industrial University şi University of Uppsala au găsit fosilele unui tip nou de Ichthyostega, un tetrapod primitiv. Oasele acestuia indică că tetrapodul, lung de un metru, avea coloană vertebrală şi era capabil să trăiască şi în apă, şi pe uscat.
Acesta ar putea fi prima fiinţă care a trecut din apă pe uscat. Până acum se ştia că Ichthyostega au trăit la sfârşitul perioadei Devonian superior, acum 374-359 milioane de ani.
În timpul săpăturilor lângă satul Ivanovka, între Kemerovo şi Krasnoyarsk, s-au găsit 300 de fragmente, dintre care s-au analizat 28.
Aceste creaturi, vertebrate cu patru picioare, au evoluat din peşti, dezvoltând picioare şi degete sub apă, dar păstrând de la peşti coada şi branhiile; ele s-au târât apoi pe pământ, în urmă cu aproximativ 390 milioane de ani, dând naştere la amfibieni, reptile şi mamifere.
Acest animal are legaturi cu Coelacantul, o fosilă vie, un peşte cu aripioare ca nişte membre, considerat dispărut până la descoperirea sa in 1938, in Africa.