Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Un tetrapod fosilă găsit în Siberia ar putea fi veriga lipsă

    GH. MĂNOIU | 16 FEBRUARIE 2022

    O echipă internaţională de cercetători de la Siberian State Industrial University şi University of Uppsala au găsit fosilele unui tip nou de Ichthyostega, un tetrapod primitiv. Oasele acestuia indică că tetrapodul, lung de un metru, avea coloană vertebrală şi era capabil să trăiască şi în apă, şi pe uscat.



    Ichthyostega, model. Foto: Dr. Günter Bechly (CC-BY-SA-3.0-AT via Wikipedia)


    Acesta ar putea fi prima fiinţă care a trecut din apă pe uscat. Până acum se ştia că Ichthyostega au trăit la sfârşitul perioadei Devonian superior, acum 374-359 milioane de ani.

    În timpul săpăturilor lângă satul Ivanovka, între Kemerovo şi Krasnoyarsk, s-au găsit 300 de fragmente, dintre care s-au analizat 28.

    Aceste creaturi, vertebrate cu patru picioare, au evoluat din peşti, dezvoltând picioare şi degete sub apă, dar păstrând de la peşti coada şi branhiile; ele s-au târât apoi pe pământ, în urmă cu aproximativ 390 milioane de ani, dând naştere la amfibieni, reptile şi mamifere.

    Acest animal are legaturi cu Coelacantul, o fosilă vie, un peşte cu aripioare ca nişte membre, considerat dispărut până la descoperirea sa in 1938, in Africa.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Două aripi de pui de păsări, care au trăit alături de dinozauri, au fost găsite conservate în chihlimbar în nord-estul Myanmar-ului.
    Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg au studiat un sit cu ramasitele unei comunitati din epoca de piatra in apropiere de orasul Falköping, Suedia. Ei au incercat sa afle in ce consta dieta acelor persoane si au ajuns la concluzia ca se foloseau ingrasaminte.
    Conform ultimelor analize ale genomului câinilor moderni şi lupilor suri, câinii au fost domesticiţi în urmă cu 9000 până la 34000 ani, cel mai probabil atunci când oamenii se ocupau doar cu vânătoarea şi adunarea plantelor şi fructelor, înainte de apariţia agriculturii, acum 10000 de ani.
    Un grup de geologi din Norvegia, Germania, Marea Britanie si Africa de Sud, au studiat solul, respectiv nisipul plajelor, insulelor Reunion si Mauritius si au descoperit un micro-continent pe care l-au numit Mauritia. Se presupune ca acest fragment de continent, Mauritia, s-a rupt de Madagascar si s-a fragmentat in urma cu aproximativ 60 milioane de ani, atunci cand a aparut driftul intre Madagascar si India.
    Un grup de biologi japonezi de la Kyoto Institute of Technology şi Keio University au descoperit o nouă specie de bacterii, Ideonella sakaiensis, capabile să mănânce plastic.
    Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit că broaştele din specia Limnonectes larvaepartus nasc mormoloci. Broasca care naşte, cunoscută şi ca broasca cu colţi, trăieşte pe insula Sulawesi din Indonezia şi este ceva nou pentru ştiinţă.