Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Unii compuşi rezultaţi din prepararea carnii la grătar sunt cancerigeni
GH. MĂNOIU | 9 IUNIE 2023
Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit noi compuşi produşi de anumite tipuri de reacţii chimice, care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii lor mamă, cunoscuţi şi până acum ca fiind cancerigeni. Aceste substanţe se găsesc în gazele de eşapament şi în pregătirea cărnii deasupra unei flăcări.
Mutagen înseamnă capacitatea substanţei respective de a deteriora AND-ul în celule, fapt ce poate duce la cancer.
Nu s-a ştiut până acum de existenţa acestor compuşi şi se ridică întrebări noi cu privire la impactul pe care îl are asupra sănătăţii aerul urban puternic poluat şi o alimentaţie necorespunzătoare.
Compuşii au fost identificaţi în experimente de laborator care imită condiţiile de ardere şi evacuare din motoarele auto şi din prepararea cărnii deasupra unei flăcări, sau carne la grătar.
Compuşii de bază implicaţi în acest proces sunt hidrocarburi aromatice policiclice, PAHs, formate în mod natural ca urmare a oricărui tip de ardere: sobă cu lemne, motor de automobil, ţigară, centrală electrică pe bază de cărbune.
Multe PAHs erau cunoscute ca fiind cancerigene, aşa cum sunt benzopyrenele.
PAHs pot deveni mai mult decât o problemă atunci când interacţionează cu azotul pentru că deven nitraţi, NPAHs, de curând descoperiţi.