Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Unii compuşi rezultaţi din prepararea carnii la grătar sunt cancerigeni

    GH. MĂNOIU | 9 IUNIE 2023

    Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit noi compuşi produşi de anumite tipuri de reacţii chimice, care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii lor mamă, cunoscuţi şi până acum ca fiind cancerigeni. Aceste substanţe se găsesc în gazele de eşapament şi în pregătirea cărnii deasupra unei flăcări.



    Carne pregătită deasupra flăcărilor sau carne pe grătar. Foto: Carlos Lopez/Wikipedia (CC BY 2.0)


    Mutagen înseamnă capacitatea substanţei respective de a deteriora AND-ul în celule, fapt ce poate duce la cancer.

    Nu s-a ştiut până acum de existenţa acestor compuşi şi se ridică întrebări noi cu privire la impactul pe care îl are asupra sănătăţii aerul urban puternic poluat şi o alimentaţie necorespunzătoare.

    Compuşii au fost identificaţi în experimente de laborator care imită condiţiile de ardere şi evacuare din motoarele auto şi din prepararea cărnii deasupra unei flăcări, sau carne la grătar.

    Compuşii de bază implicaţi în acest proces sunt hidrocarburi aromatice policiclice, PAHs, formate în mod natural ca urmare a oricărui tip de ardere: sobă cu lemne, motor de automobil, ţigară, centrală electrică pe bază de cărbune.

    Multe PAHs erau cunoscute ca fiind cancerigene, aşa cum sunt benzopyrenele.

    PAHs pot deveni mai mult decât o problemă atunci când interacţionează cu azotul pentru că deven nitraţi, NPAHs, de curând descoperiţi.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de studenţi în inginerie biomedicală de la Cornell University au creat un generator de ultrasunete care permite pacienţilor care suferă de dureri articulare cronice să-şi trateze singuri articulaţiile inflamate, acasă, la serviciu, sau chiar în timp ce merg.
    Alimentaţia sănătoasă la copii este asociată cu o mai bună stimă de sine şi cu mai puţine probleme emoţionale cum ar fi faptul că au mai puţini prieteni sau că sunt necăjiţi sau agresaţi, potrivit unui recent studiu.
    Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a clasificat băuturile foarte fierbinţi ca fiind cancerigene pentru om.
    Un neurochirurg polonez a fost foarte surprins când, în plină operaţie pe creier, pacienta s-a trezit şi a întrebat dacă totul merge bine.
    Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Sussex au descoperit că organele ar putea avea "mintea lor proprie", crescând cu rate diferite atunci când dimensiunile corpului se schimbă.
    Cercetările privind factorii de risc şi tratamentul bolii coronariene s-au concentrat până acum asupra factorilor fiziologici, dar un nou studiu realizat în Finlanda a adus dovezi care leagă trasaturile de personalitate şi de sănătate mintală de boala coronariană.