Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Unul din opt cazuri de demență legat de boli hepatice

    Unul din opt persoane diagnosticate cu demență prezintă simptome cognitive care decurg din boli hepatice, conform unor cercetări recente efectuate la Virginia Commonwealth University, din Statele Unite.



    Unul din opt diagnostice de demență poate fi legat de boli hepatice. Foto: Lucas Vasques/Unsplash


    Studiul subliniază că simptomele cognitive ale demenței seamănă foarte mult cu cele ale encefalopatiei hepatice, o afecțiune cauzată de ciroza hepatică.

    Factori precum infecțiile virale, consumul excesiv de alcool și obezitatea pot duce la ciroză hepatică, care la rândul său poate provoca encefalopatie hepatică.

    Această afecțiune are ca rezultat simptome precum confuzie, pierderi de memorie, tremor și vorbire neclară, deoarece toxinele se acumulează în fluxul sanguin și afectează funcţia creierului din cauza incapacității ficatului de a se detoxifica eficient.

    Cercetătorii au examinat fișele medicale a peste 68.000 de pacienți americani diagnosticați cu demență între 2009 și 2019. Vârsta medie a acestor pacienți a fost de 72 de ani.

    Analiza a avut ca scop determinarea probabilității ca acești indivizi să aibă de fapt encefalopatie hepatică nediagnosticată din cauza cirozei hepatice.

    Studiul a constatat că 12,8% dintre pacienți sufereau probabil de ciroză nediagnosticată.

    Oamenii de știință au remarcat că factorii de risc pentru potențiala ciroză nediagnosticată includ consumul de alcool și hepatita virală.

    Aceste constatări se aliniază cu un studiu anterior care a descoperit că 10% dintre veteranii cu demență ar fi putut avea encefalopatie hepatică cauzată de ciroză.

    Spre deosebire de demență, care este o boală progresivă, encefalopatia hepatică este tratabilă cu medicamente, iar simptomele acesteia pot fi inversate.

    De asemenea, studiul a arătat că persoanele cu hepatită virală aveau mai mult de două ori mai multe șanse de a face ciroză, în timp ce cei cu tulburări datorită abuzului de alcool aveau un risc crescut cu 39%.

    În timp ce studiul recunoaște că bolile hepatice și demența au în comun simptome care se suprapun, unii experți cred că medicii pot distinge între cele două afecțiuni.

    Encefalopatia hepatică arată diferit de demență. Simptomele encefalopatiei hepatice fluctuează într-un mod diferit de boala Alzheimer.

    15 SEPTEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres.
    Un nou studiu sugerează că, în timp ce dietele pe bază de plante le pot aduce beneficii celor cu risc de boli de inimă, adăugarea de ulei de măsline extravirgin poate influența nivelul de colesterol în mod nedorit.
    Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în ​​intestine, cât și în creier.
    Un studiu realizat de Oregon Health & Science University din Statele Unite, indică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește ar putea încetini rata daunelor neurologice la adulții în vârstă cu risc crescut de boala Alzheimer, în ciuda impactului general limitat.
    Un studiu realizat pe femei în vârstă a comparat eficiența diferitelor programe de exerciții în îmbunătățirea și/sau menținerea diverșilor parametri cardiovasculari și funcționali, cum ar fi circumferința taliei, tensiunea arterială și rigiditatea arterială – un factor de risc pentru ateroscleroză.
    Demineralizarea dentară este o problemă importantă de sănătate și principala ei cauză este igiena orală deficitară și acumularea plăcii bacteriene în dentiție. Este un proces progresiv care, dacă nu este tratat, duce la complicații mai grave, cum ar fi infecțiile și pierderea dinților.