Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Urmă de dinozaur de 1,7 metri, descoperită în Australia

    Oamenii de ştiinţă au descoperit, în nord-vestul Australiei, cea mai mare amprentă a unui dinozaur.



    Cei mai mari dinozauri ornithopozi cunoscuţi, comparativ cu mărimea unui om.


    Amprenta, care măsoară aproape 1,7 metri, mai mare decât oricare alta înregistrată oriunde în lume, este de la un dinozaur sauropod gigant şi a fost printre cele 21 de tipuri de urme găsite în Peninsula Dampier din Australia de Vest.

    Rocile din zonă datează de acum 127 - 144 milioane de ani, mai vechi decât oricare dintre descoperirile anterioare de fosile de dinozaur din Australia.

    Recordul anterior era de 1,15 metri, o urmă descoperită în Bolivia.

    Nu se ştie exact ce dinozaur a lăsat această urmă, dar ar trebui să fi aparţinut unui brontosaur, un sauropod a cărui înălţime de şold a fost de aproximativ şase metri.

    Celelalte 20 de urme aparţin la 10 specii din clasa sauropside, 4 ornithopode, 6 de la dinozauri blindaţi, primele de acest fel din Australia şi 5 de la dinozauri prădători.

    Descoperirea este extrem de importantă, deoarece este prima înregistrare de dinozauri non-aviari în jumătatea vestică a continentului şi este singura urmă de dinozauri din Australia din prima jumătate a Cretacicului timpuriu.

    27 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la Universitatea Indiana, USA, si-au pus aceasta intrebare privind plantele din genul Monstera, care la noi sunt crescute ca plante decorative, iar in America sunt plante salbatice.
    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor!
    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda, din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au încercat să explice de ce elefanţii au niveluri mai mici de cancer decât ar fi de aşteptat la dimensiunea lor.
    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.
    Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.