Ştiri / Mapamond |
Urme de paşi vechi de 5000 de ani găsite în Danemarca
Urme de paşi datând de acum 5000 de ani au fost descoperite în timpul lucrărilor de excavaţie la tunelul Fehmarn Belt Fixed Link, ce va conecta insula daneză Lolland cu insula germană Fehmarn.
Conform cercetătorilor de la muzeul Lolland-Foster, urmele de paşi au fost lăsate de pescari din Epoca de Piatră. Găsirea acestor urme este un fapt de excepţie. În mod normal, se găseşte doar gunoi sub formă de unelte şi ceramică.
Urmele au fost găsite alături de un sistem de capcane folosite pentru a prinde peşte, iar arheologii cred că urmele au fost făcute înainte ca o furtună uriaşă să măture şi să acopere întreaga zonă cu un strat de nisip.
Descoperirea indică că au fost cel puţin două persoane care au încercat să salveze ce se putea din capcanele de pescuit.
Studiile au arătat că oamenii din Epoca de Piatră reparau şi mutau în mod repetat capcanele, ca să se asigure că lucrează şi sunt poziţionate în mod optim în raport cu coasta şi curentul. Acest fapt arată importanţa pe care o aveau capcanele de prins peşte pentru supravieţuirea populaţiilor de coastă.