Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Utilizarea smartphone-urilor înainte de culcare poate duce la probleme cu somnul

    Cercetătorii de la University of California, din Statele Unite, şi King’s College, din Londra, Marea Britanie, au descoperit că utilizarea smartphone-urilor şi tabletelor înainte de culcare poate perturba somnul.



    Utilizarea smartphone-urilor poate duce la probleme cu somnul.


    Studiul realizat în California a arătat că utilizarea îndelungată a ecranelor înainte de culcare, adică cu 90 de minute înainte, duce în mod clar la un somn mai prost şi mai scurt.

    O trecere în revistă a 20 de studii de pe patru continente, efectuată la King’s College din Londra, a constatat că prezenţa unui dispozitiv on-line în dormitorul copiilor dublează riscul de a le fi afectat ciclul de somn.

    Studii anterioare au demonstrat că un somn de slabă calitate poate duce la obezitate, diabet şi depresie.

    Comunicarea modernă, prin intermediul social-media, îi face pe copii să se simtă permanent în alertă şi doar o abordare coordonată de către părinţi, profesori şi personalul din domeniul sănătăţii are o şansă reală în descurajarea utilizării dispozitivelor on-line, înainte de culcare.

    28 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studiul făcut de oamenii de ştiinţă de la University of Rochester Medical Center a confirmat vechea zicală că un somn bun limpezeşte mintea. Cercetările au arătat că mecanismul care curăţă creierul de reziduuri, este activ în special în timpul somnului.
    Alergiile omului modern provin din genele moştenite de la neanderthalieni şi denisovani, veri dispăruţi ai oamenilor, ca urmare a încrucişării cu aceştia acum aproximativ 40000 ani, conform unui studiu realizat de Institutul Max Planck din Germania.
    Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au descoperit că lipsa de oxigen în celulele tumorale favorizează creşterea cancerului, pe când un aport crescut de oxigen face ca aceste celule să fie mai puţin sensibile la proliferare.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Statele Unite, au descoperit că amintirile animalelor de laborator cu boala Alzheimer pot fi recuperate prin stimulare optogenetică, adică prin utilizarea luminilor.
    O abordare promiţătoare pentru controlul colonizării bacteriene cu Staphylococcus aureus la oameni - folosind un probiotic în loc de antibiotice - a fost sigură şi foarte eficientă într-un studiu clinic de fază 2.
    Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că virusurile sunt mai periculoase atunci când îşi infectează victimele dimineaţa.