Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Viaţa în oraşe afectează nivelul de obezitate
Cercetătorii elveţieni de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne au ajuns la concluzia că mediul urban în sine ar putea avea un rol cheie în nivelurile de obezitate ale populaţiei.
Studiul a constatat că oamenii care trăiesc în vestul oraşului Lausanne, zonele clasei muncitoare, sunt mai obezi decât cei care trăiesc în cartierele mai bogate, de la Sud şi Est.
Rezultatele au arătat că factorii luaţi de obicei în calcul, educaţie, venit, vârstă, sănătate, etnie, sex şi consumul de alcool, nu au putut explica de ce locuitorii din unele părţi ale oraşului aveau o greutate mai mare decât cei din alte părţi.
Se pare că mediul urban în sine are un impact major, independent de venit şi de alţi factori comuni.
Comportamentul contagios al rezidenţilor într-un cartier ar putea avea un impact asupra sănătăţii umane, iar factori cum ar fi distanţa faţă de spaţii verzi, acces la magazine, restaurante fast-food şi compartimentarea geografică ar putea fi responsabili pentru diferenţe.
Nu se poate schimba vârsta, nu este uşor să se acţioneze asupra nivelului de educaţie şi aproape imposibil să faci venitul egal pentru toţi, dar, dacă viaţa urbana joacă un rol important în obezitate, pot exista modalităţi de soluţionare a problemei.