Ştiri / Ştiinţă |
Viaţă în sedimentele unui lac subglaciar din Antarctica
GH. MĂNOIU | 19 MAI 2022
Dovezi ale diverselor forme de viață datând de aproape o sută de mii de ani au fost găsite în sedimentele unui lac subglaciar de un grup de oameni de ştiință britanici.
Oamenii de ştiinţa de la British Antarctic Survey, precum și de la Universităţile din Northumbria și Edinburgh au căutat în jurul marginilor de retragere ale stratului de gheaţă de pe lacuri subglaciare, care apar pentru prima oară de când au fost îngropate acum mai mult de 100000 ani în urmă, deoarece părţi ale stratul de gheață se topesc şi se retrag la rate fără precedent odată ce temperatura creşte la poli.
Ţinta a fost Lacul Hodgson din Peninsula Antarctica, care a fost acoperit cu mai mult de 400 m de gheață la sfârşitul ultimei ere glaciare, iar acum este considerat a fi un lac subglaciar în curs de dezvoltare, cu un strat subţire de doar 3-4 metri de gheaţă.
Forajul prin gheață s-a facut utilizand tehnici hidraulice curate pentru a se ajunge la sedimentele de la fundul lacului, care este de 93 metri adâncime, aproximativ 1,5 km lungime şi 1,5 km lăţime.
Lacul a fost considerat a fi un mediu dur pentru orice formă de viață, dar straturile de noroi din partea de jos a lui reprezintă o capsulă a timpului ce depozitează ADN-ul microbilor care au trăit acolo de-a lungul mileniilor.
Primii câțiva centimetri de probă cuprind organisme curente şi recente care populează lacul, dar odată ce freza a ajuns la 3,2 m adâncime microbii găsiţi datează cel mai probabil de acum 100000 de ani.
A fost surprinzatoare biomasa multă şi diversă găsită într-un mediu considerat extrem. Multe dintre specii se asteaptă sa fie noi pentru ştiinţă.