Ştiri / Mapamond |
Vieţuitoarele adâncurilor vin tot mai des la suprafaţă
Creaturi care trăiesc în mod normal în adâncurile oceanelor sunt prinse tot mai des în apele puţin adânci din largul coastelor Japoniei.
De curând, pescarii au prins o creatură ce semăna cu un şarpe în apele din zona portului Hatake. A fost nevoie de patru oameni ca să ridice monstrul de trei metri din apă.
Personalul acvariului din Oga au stabilit că era vorba de un peşte vâslă, o specie care trăieşte la cel puţin 200 metri adâncime.
Peşti vâslă prinşi în plasele pescarilor s-au mai văzut, dar acesta a mai trăit o zi într-un bazin cu apă.
Mai jos, în Toyama Bay, pe coasta de nord-vest a Japoniei au fost prinşi doi peşti vâslă, unul dintre ei având 1,5 metri. A fost conservat criogenic la acvariul din Uozu Uozu, pentru a fi studiat.
Lângă Shinonsen, prefectura Hyogo, pescarii au prins un calmar gigant de 4,1 metri lungime Tot calmari giganţi au fost prinşi şi în zona prefecturilor Toyama şi Niigata.
În zona prefecturii Shimane, o altă specie, numită Trachipterus ishikawae, sau peştele panglică subţire se prinde destul de des în plase, chiar şi de douăsprezece ori pe zi. Şi el traieşte la 200 metri adâncime.
Pescarii din Sado au găsit în plase, un rechin vacă de 4 metri. Aceştia sunt peşti primitivi care trăiesc la adâncime.
Cercetătorii nu îşi explică fenomenul. Poate fi temperatura apei sau faptul că peştii de adâncime nu sunt înotători buni şi au fost aduşi la suprafaţă de curenţii oceanici generaţi de vânturile nordice puternice.