Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Vieţuitoarele adâncurilor vin tot mai des la suprafaţă

    Creaturi care trăiesc în mod normal în adâncurile oceanelor sunt prinse tot mai des în apele puţin adânci din largul coastelor Japoniei.



    Peştele panglică. Foto: NOAA Photo Library


    De curând, pescarii au prins o creatură ce semăna cu un şarpe în apele din zona portului Hatake. A fost nevoie de patru oameni ca să ridice monstrul de trei metri din apă.

    Personalul acvariului din Oga au stabilit că era vorba de un peşte vâslă, o specie care trăieşte la cel puţin 200 metri adâncime.

    Peşti vâslă prinşi în plasele pescarilor s-au mai văzut, dar acesta a mai trăit o zi într-un bazin cu apă.

    Mai jos, în Toyama Bay, pe coasta de nord-vest a Japoniei au fost prinşi doi peşti vâslă, unul dintre ei având 1,5 metri. A fost conservat criogenic la acvariul din Uozu Uozu, pentru a fi studiat.

    Lângă Shinonsen, prefectura Hyogo, pescarii au prins un calmar gigant de 4,1 metri lungime Tot calmari giganţi au fost prinşi şi în zona prefecturilor Toyama şi Niigata.

    În zona prefecturii Shimane, o altă specie, numită Trachipterus ishikawae, sau peştele panglică subţire se prinde destul de des în plase, chiar şi de douăsprezece ori pe zi. Şi el traieşte la 200 metri adâncime.

    Pescarii din Sado au găsit în plase, un rechin vacă de 4 metri. Aceştia sunt peşti primitivi care trăiesc la adâncime.

    Cercetătorii nu îşi explică fenomenul. Poate fi temperatura apei sau faptul că peştii de adâncime nu sunt înotători buni şi au fost aduşi la suprafaţă de curenţii oceanici generaţi de vânturile nordice puternice.

    24 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.
    ADN-ul extras din picturile lui Leonardo da Vinci ar putea fi folosit pentru a-i recrea digital faţa şi pentru a confirma exact unde a fost îngropat după moartea sa în 1519.
    Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în ​​trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a şasea extincţie în masă.
    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.
    Geologii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au identificat o zonă vulcanică vastă, cu 91 de vulcani noi, cu înălţimi de 100 până la 3850 m, acoperiţi cu gheaţă.
    Evaluarea măsurătorilor osoase arată că rămăşiţele găsite în 1940 pe o insulă îndepărtată din Pacificul de Sud sunt probabil ale legendarului pilot american Amelia Earhart, arată o nouă analiză realizată la Universitatea din Tennessee, Statele Unite.