Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Vinul roşu poate să înlăture o parte dintre efectele unei diete greşite

    GH. MĂNOIU | 25 DECEMBRIE 2022

    Cercetătorii de la University of Texas din Austin, au demonstrat că resveratrolul care se găseşte în vinul roşu, ca şi în strugurii roşii, alune, fructe de pădure, legume şi fructe de culoare neagră, roşu închis sau vişiniu, poate să înlăture unele dintre efectele negative pe care le are o dietă bogată în grăsimi asupra sistemului imunitar.



    Pahar cu vin rosu. Foto: Mick Stephenson/Wikimedia Commons.


    În studii anterioare, resveratrolul s-a dovedit a fi benefic în încetinirea procesului de îmbătrânire şi în inhibarea unor efecte ale obezităţii.

    Cercetări pe animale de laborator au arătat că îmbogăţirea dietei cu alimente ce conţin resveratrol, cum sunt fructele de pădure, nucile, strugurii roşii, ajută la protejarea impotriva creşterii în greutate rezultată dintr-o dietă bogată în grăsimi şi că unele efecte negative pe care le are obezitatea asupra sistemului imunitar pot fi diminuate.

    Vinul roşu, consumat cu moderatie, ar putea să aducă aceleaşi beneficii.

    Este nevoie de cercetări suplimentare, dar oamenii de ştiinţă cred că resveratrolul exercită un efect protector asupra timusului, organ responsabil de răspunsul imunocelular al organismului, împiedicând o îmbătrânire prematură.

    Timusul începe o involuţie timpurie în viaţă.

    Activitatea scăzută a timusului este considerat a fi unul dintre motivele pentru care persoanele mai în vârstă sunt mai sensibile la boli infecţioase. Iar dieta ce duce la obezitate s-a demonstrat că grăbeşte involuţia timusului.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O listă de produse alimentare cu efecte benefice dovedite asupra artritei reumatoide a fost confirmată de un nou studiu realizat la Disease Biology Lab, School of Biotechnology, India.
    Uleiul de nucă de cocos conţine grăsimi saturate care pot creşte colesterolul "rău" şi este la fel de nesănătos pentru inimă ca şi grăsimea de vită şi untul.
    Consumul de şapte sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi reduce riscul de deces cu 42% comparativ cu consumul de mai puţin de o porţie. Recomandarea este de 2 plus 5, două porţii de fructe şi cinci de legume.
    Cercetătorii de la Universitatea Temple din Philadelphia, Statele Unite, au descoperit că uleiul de măsline extra virgin protejează capacitatea de memorare şi de învăţare şi reduce formarea plăcilor de amiloid-beta şi a aglomerărilor neurofibrilare în creier, markerii clasici ai bolii Alzheimer.
    Cercetătorii de la LSU Health New Orleans School of Medicine, Statele Unite, au descoperit că introducerea nucilor în dietă schimbă componenţa bacteriilor din intestin şi contribuie la o mai bună sănătate.
    Quinoa, sacra "cereală mamă" a vechii civilizaţii Inca, ar putea deveni o sursă de hrană tot mai importantă în viitor.