Nutriţie / Dieta |
Vinul roşu poate să înlăture o parte dintre efectele unei diete greşite
GH. MĂNOIU | 25 DECEMBRIE 2022
Cercetătorii de la University of Texas din Austin, au demonstrat că resveratrolul care se găseşte în vinul roşu, ca şi în strugurii roşii, alune, fructe de pădure, legume şi fructe de culoare neagră, roşu închis sau vişiniu, poate să înlăture unele dintre efectele negative pe care le are o dietă bogată în grăsimi asupra sistemului imunitar.
În studii anterioare, resveratrolul s-a dovedit a fi benefic în încetinirea procesului de îmbătrânire şi în inhibarea unor efecte ale obezităţii.
Cercetări pe animale de laborator au arătat că îmbogăţirea dietei cu alimente ce conţin resveratrol, cum sunt fructele de pădure, nucile, strugurii roşii, ajută la protejarea impotriva creşterii în greutate rezultată dintr-o dietă bogată în grăsimi şi că unele efecte negative pe care le are obezitatea asupra sistemului imunitar pot fi diminuate.
Vinul roşu, consumat cu moderatie, ar putea să aducă aceleaşi beneficii.
Este nevoie de cercetări suplimentare, dar oamenii de ştiinţă cred că resveratrolul exercită un efect protector asupra timusului, organ responsabil de răspunsul imunocelular al organismului, împiedicând o îmbătrânire prematură.
Timusul începe o involuţie timpurie în viaţă.
Activitatea scăzută a timusului este considerat a fi unul dintre motivele pentru care persoanele mai în vârstă sunt mai sensibile la boli infecţioase. Iar dieta ce duce la obezitate s-a demonstrat că grăbeşte involuţia timusului.