Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Virusurile, mai periculoase dimineaţa
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că virusurile sunt mai periculoase atunci când îşi infectează victimele dimineaţa.
Studiile pe animale de laborator au arătat că cele infectate dimineaţa au avut de nivelurile virale de 10 ori mai mari decât ale celor infectate seara.
Virusurile, spre deosebire de bacterii sau paraziţi, sunt dependente pentru reproducere de starea elementelor din interiorul celulelor. Dar acestea se schimbă în decurs de 24 de ore, după un model cunoscut sub numele de ceasul organismului.
Testele au arătat că perturbarea ceasului animalelor de laborator a dus la blocarea organismului într-o stare care a permis virusurilor să prospere.
Acest lucru indică faptul că lucrătorii în schimburi, care lucrează în unele nopţi şi se odihnesc în altele, au un ceas al organismului perturbat şi vor fi mai sensibili la boli virale. La fel se întâmplă şi cu cei care schimbă fusul orar.
Cercetătorii au folosit două virusuri distincte în studiu: unul a fost un virus ADN celălalt un virus ARN.
Aproximativ 10% dintre gene, instrucţiunile de funcţionare ale corpului uman, îşi schimbă activitatea pe parcursul zilei, iar acest lucru este controlat de ceasul intern.
Cercetarea s-a axat pe o genă numită Bmal1, care are activitate de vârf după-amiaza.
Legătura cu Bmal1 este importantă, deoarece atunci când activitatea acesteia este scăzută, dimineaţa devreme, organismele sunt mai sensibile la infecţii.
De asemenea, Bmal1 devine mai puţin activă în oameni în timpul lunilor de iarnă, sugerând că ar putea avea un rol în riscul mai mare de infecţii în acel moment al anului.