Sănătate / Vitamine |
Vitamina C ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral
GH. MĂNOIU
Un studiu realizat de cercetători de la Pontchaillou University Hospital din Rennes, Franţa, a descoperit cum consumul de alimente ce conţin vitamina C poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
La studiu au participat 65 de persoane care au avut un accident vascular intracerebral hemoragic, sau o ruptură a unui vas de sânge in interiorul creierului şi 65 de persoane care erau sănătoase şi nu se confruntaseră cu această boală.
Participanţii au fost testaţi pentru nivelul de vitamina C în sânge, pentru a vedea relaţia dintre aceasta vitamină şi accidentul vascular cerebral hemoragic, care este mai puţin frecvent decât accidentul vascular cerebral ischemic, dar este cel mai adesea mortal.
In ansamblu, 41 la sută dintre participanţi au avut niveluri normale de vitamina C, 45 la sută au arătat niveluri scăzute şi 14 la sută au fost consideraţi că au deficit de vitamina C.
Persoanele care au avut un accident vascular cerebral au avut un nivel foarte scăzut de vitamina C, în timp ce persoanele care nu au avut accident vasculat cerebral au avut niveluri normale de vitamină.
Rezultatele arată că deficitul de vitamina C ar trebui considerat un factor de risc pentru acest tip de accident vascular, aşa cum este considerată hipertensiunea arterială, consumul de alcool şi excesul de greutate.
Vitamina C ajută la reglarea tensiunii arteriale şi contribuie la crearea de colagen, o proteină care intră in alcătuirea multora dintre ţesuturi.
Ea se găseşte in multe alimente, cum ar fi portocale, căpşuni, ardei iute, broccoli, kiwi, lămâi, roşii, grepfrut, coacăze, cătină, măceşe.