Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Vitamine

    Vitamina A si cancerul de prostata

    GH. MĂNOIU

    Studiile facute de cercetatori de la universitatea din York, Marea Britanie, afirma ca vitamina A ar putea opri raspandirea cancerului la tesuturile inconjuratoare. O dieta cu alimente bogate in vitamina A ar face boala mult mai tratabila.



    Vitamina A ar putea opri raspandirea cancerului. Foto: Julia Zolotova/Unsplash


    Cercetatorii au descoperit ca acidul retinoic, un produs chimic derivat din vitamina A, poate reduce capacitatea celulelor canceroase de a invada tesuturile inconjuratoare.

    In cazul in care cancerul se limiteaza la prostata, el este mult mai tratabil.

    Genele gemene specifice (TGP) sunt dezactivate in celulele stem canceroase de acidul retinoic, iar cand redevin active, cancerul devine mai putin agresiv.

    Continutul redus de vitamina A in sangele barbatilor era asociat cu cancerul de prostata, dar mecanismul nu era cunoscut.

    Urmeaza sa se verifice ca acidul retinoic poate forta celulele stem de cancer de prostata sa se dezvolte in celule specializate care ar putea fi distruse, sau ar deveni mai sensibile la chimioterapie.

    Terapia all-trans retinoic acid (ATRA) este deja utilizata intr-un alt cancer, APL, o forma de leucemie, crescand rata de supravietuire de la 0% la 80%.

    Medicii oncologi au mai folosit diversi agenti cum este acidul retinoic ca toxine, dar se pare ca folosirea unei doze mult mai mici ar putea schimba proprietatile celulelor, facandu-le mult mai sensibile.

    Trebuie vazut insa mecanismul prin care sa nu fie afectate celulele stem normale si cum se poate face ca celulele sa nu reactioneze imprevizibil.

    Consumul de alimente ce contin vitamina A, morcovi, cartofi dulci, varza, este mai mult o metoda preventiva, decat o metoda de tratare, dar poate fi un ajutor dat medicinii in tratarea acestei boli.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Necesarul zilnic de vitamine, indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Deficitul de vitamina D prezentat de femeie în timpul sarcinii ar putea creşte riscul copiilor de a dezvolta scleroză multiplă mai târziu în viaţă.
    Un studiu realizat la Columbia University's Mailman School of Public Health, din Statele Unite, arată că utilizarea vitaminelor B poate ajuta la reducerea efectelor dăunătoare ale poluării aerului.
    Un studiu realizat de cercetători de la Pontchaillou University Hospital din Rennes, Franţa, a descoperit cum consumul de alimente ce conţin vitamina C poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
    Prin investigarea efectului pe care vitamina D-3 îl are asupra celulelor care alcătuiesc mucoasa vaselor de sânge, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Columbia, Statele Unite, au identificat pentru prima dată rolul pe care îl joacă "vitamina Soarelui" în conservarea sănătăţii cardiovasculare.
    Administrarea de vitamină B3 ar putea preveni erorile de sarcină şi defectele la naştere, arată un studiu efectuat la Institutul Victor Chang din Sydney, Australia.