Ştiri / Ştiinţă |
Vocea vulcanilor este cheia pentru înţelegerea comportamentului acestora
Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.
Johnson şi colaboratorii au studiat infrasunetele inaudibile care veneau din Muntele Etna şi au identificat un semnal infrasonic de la vulcan, al cărui ton s-a schimbat în orele care au precedat izbucnirea unei fântâni de lavă de un kilometru înălţime, care a durat ore întregi.
„Ascultam cum conducta vulcanică se scurtează pe măsură ce magma se ridica; acest tip de semnal se numeşte planare”, spune Johnson.
Johnson şi echipa verifică o ipoteză emisă anterior în Chile, unde oamenii de ştiinţă au speculat că creşterea magmei în conductă a fost responsabilă pentru creşterea frecvenţei.
„Partea interesantă este că putem aplica acest instrument altor vulcani în speranţa că vom putea prognoza viitoare erupţii mari”, a spus Johnson.
„Monitorizarea vulcanilor cu infrasunete este un domeniu în creştere. Laboratorul nostru de la Universitatea de Stat Boise este capabil să construiască senzori de infrasunete de calitate ştiinţifică la costuri foarte mici şi să promoveze această tehnologie către o reţea globală de colaboratori”.