Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Vocea vulcanilor este cheia pentru înţelegerea comportamentului acestora

    Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.



    Una dintre erupţiile spectaculoase ale Muntelui Etna. Foto: NASA


    Johnson şi colaboratorii au studiat infrasunetele inaudibile care veneau din Muntele Etna şi au identificat un semnal infrasonic de la vulcan, al cărui ton s-a schimbat în orele care au precedat izbucnirea unei fântâni de lavă de un kilometru înălţime, care a durat ore întregi.

    „Ascultam cum conducta vulcanică se scurtează pe măsură ce magma se ridica; acest tip de semnal se numeşte planare”, spune Johnson.

    Johnson şi echipa verifică o ipoteză emisă anterior în Chile, unde oamenii de ştiinţă au speculat că creşterea magmei în conductă a fost responsabilă pentru creşterea frecvenţei.

    „Partea interesantă este că putem aplica acest instrument altor vulcani în speranţa că vom putea prognoza viitoare erupţii mari”, a spus Johnson.

    „Monitorizarea vulcanilor cu infrasunete este un domeniu în creştere. Laboratorul nostru de la Universitatea de Stat Boise este capabil să construiască senzori de infrasunete de calitate ştiinţifică la costuri foarte mici şi să promoveze această tehnologie către o reţea globală de colaboratori”.

    4 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O plantă poate ajuta la absorbţia cesiului radioactiv din reactoarele nucleare.
    În termeni evolutivi, insulele sunt lucruri ciudate. Aici este locul unde animalele evoluează izolat, adesea timp de milioane de ani, cu surse alimentare diferite, concurenţi, prădători şi paraziţi, totul diferă în comparaţie cu speciile continentale.
    Praful este o componentă cheie a sistemului climatic al Pământului. Când interacţionează cu nori, oceane şi radiaţii solare, afectează sistemele de viaţă ale planetei noastre, de la vreme şi precipitaţii până la încălzirea globală.
    Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.
    Tezaurul, alcătuit din aspri otomani de argint, a fost descoperit întâmplător, în apropiere de Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României ajuns într-o colecţie publică.
    O colecţie valoroasă de vechi manuscrise pe papirusuri egiptene a fost redescoperită la biblioteca Universităţii din Basel, după ce a fost uitată aici mai bine de un secol.