Ştiri / Ştiinţă |
Vulcanii submarini pot modifica clima pe termen lung
Conform unui studiu efectuat de specialişti de la Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, vulcanii ascunşi sub oceane ar putea avea un impact, pe termen lung, mai mare asupra climei planetei noastre decât s-a crezut până acum.
Cercetătorii au constatat că vulcanii submarini evoluează în cicluri regulate, variind de la două săptămâni la 100000 de ani şi că erup aproape exclusiv în primele şase luni ale fiecărui an.
Aceste variaţii sunt cauzate de modificările periodice ale orbitei Pământului şi de atracţia gravitaţională exercitată de Soare şi Lună.
Anterior, oamenii de ştiinţă au presupus că vulcanii subacvatici sunt giganţii blânzi ai Pământului, eliberând lava încet, continuu. În realitate, ei produc şi de opt ori mai multă lavă decât vulcanii tereştri.
Dioxidul de carbon emis de vulcanii subacvatici ajunge la aproximativ 88 milioane tone pe an, aproximativ cât vulcanii tereştri.
Datele erupţiilor, pe mai mult de 700000 de ani, arată că, în perioadele mai reci, când nivelul mărilor este mai mic, activitatea vulcanilor submarini creşte, deoarece se micşorează presiunea exercitată de apă.