Filozofie și religie / Yi King - Cartea transformărilor |
Yi King: 10. Comportamentul
Sus cerul, jos lacul: imaginea pentru COMPORTAMENT
Fă deosebire între sus și jos și întărește astfel spiritul poporului.
Între cer și pământ se manifestă o diferență de înălțime care ține de însăși natura lor și deci nu poate împinge la nici un fel de invidie. Analog, deosebirile de valoare între oameni sunt inevitabile. O egalitate generală este imposibil de realizat, important este ca diferențele de nivel din societatea omenească să nu fie arbitrare sau nedrepte pentru că, într-un astfel de caz, invidia și lupta sunt consecințe inevitabile. Dimpotrivă, când diferențele vizibile sunt justificate prin valori interioare, iar meritul personal este regula care determină rangul exterior, oamenii își regăsesc repede calmul, iar ordinea se restabilește în societate.
Situația în care te afli
Mergi pe coada tigrului și nu te mușcă. Succes.
Situația este cu adevărat dificilă. Puterea cea mai mare și slăbiciunea cea mai mare sunt în contact direct. Cel slab îl urmărește îndeaproape pe cel puternic și îl tot sâcâie. Dar cel puternic nu o ia în nume de rău, nu ripostează cu duritate, pentru că relația este veselă și nu rănește. Situația corespunzătoate în societatea omenească este aceea în care ai de-a face cu oameni nesociabili și chiar inaccesibili. O conduită frumoasă și agreabilă duce la succes, chiar și cu oamenii ușor iritabili.
Transformările situației
Nouă la început înseamnă:
Mergi fără dificultate. Înaintezi fără învinuiri.
Te găsești în situația în care nu ai încă obligații sociale. Dacă comportamentul este simplu, rămâi liber de astfel de obligații și-ți poți urma în liniște înclinațiile inimii pentru că există forța interioară care garantează succesul, în ciuda unei situații de început foarte umile.
Atunci când ești mulțumit cu simplitatea vieții, se poate înainta fără teama de a fi învinuit în vreun fel. Dar atunci când cineva nu se simte satisfăcut cu o situație modestă și caută să iasă din condiția în care se găsește, fără a urmări un ideal nobil, devine în mod fatal arogant și iubitor de lux dacă-și atinge scopul. Iată de ce progresul aceluia poartă stigmatul blamului. Dimpotrivă, omul virtuos este satisfăcut de acțiunea săvârșită cu simplitate; iar dacă prin aceasta își realizează scopul, împlinește o operă valoroasă și totul este bine.
Nouă la al doilea loc înseamnă:
Mergi pe drum tare și întins. Statornicia unui om neînsemnat aduce noroc.
Aici este indicată situația unui înțelept solitar. El se ține departe de agitația lumii, nu caută nimic, nu dorește nimic de la nimeni și nu se lasă orbit de scopuri seducătoare. Este consecvent cu el însuși și pășește pe un drum ferm, fără să sufere asalturile lumii. Fiind mulțumit în el însuși și neprovocând destinul, rămâne ferit de complicații.
Șase la al treilea loc înseamnă:
Chiorul poate vedea, șchiopul poate merge. Calci pe coada tigrului și acesta te mușcă. Ghinion. Numai un războinic lucrează astfel pentru prințul său.
Desigur, vede și cel cu un singur ochi sănătos, dar nu îndeajuns de bine; merge și cel șchiop, dar nu ca să ajungă în frunte. Dacă un om suferind de astfel de infirmități se crede la fel de tare ca unul sănătos, se expune pericolelor de tot felul și atrage asupra lui nenorocirea. A înfrunta ceva peste puterile tale, sau fără să-ți socotești propriile posibilități, se poate admite numai în cazul unui războinic care se bate pentru prințul său.
Nouă la al patrulea loc înseamnă:
Calcă pe coada tigrului. Prudența conduce la succes.
Este vorba de o întreprindere riscantă. Forța lăuntrică necesară există. Dar ea trebuie dublată de o atitudine exterioară prudentă pentru a birui primejdia, mergând înainte până la atingerea țelului.
Nouă la al cincilea loc înseamnă:
Mergi hotărât; perseverența să aibă conștiința clară a primejdiei!
Ești obligat la un mers hotărât. Dar făcând aceasta trebuie să fii conștient tot timpul de primejdia legată de o asemenea atitudine. Doar conștiința primejdiei face posibil succesul.
Nouă sus înseamnă:
Caută cu grijă la drumul tău și cercetează semnele favorabile. Noroc, atunci când totul este gata.
Ceea ce aveai de făcut a ajuns la capăt. Ca să afli rezultatul, fă o analiză retro-spectivă pentru că nimeni nu se cunoaște pe sine însuși. Doar consecințele activității și roadele faptelor tale îți vor permite o apreciere corectă asupra posibilităților pe care poți conta.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Abonament la Secțiunea Filozofie și ReligieAnumite pagini din această secțiune pot fi accesate numai de către abonații la Secțiunea Filozofie și Religie. Abonamentul vă permite să accesați toate resursele din secțiune. Preț: 135 lei / 3 luni Prețul afișat acoperă un abonament pe trei luni. |