Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Filozofie și religie / Yi King - Cartea transformărilor

    Yi King: 1. Creatorul1

    Deasupra cerului, Cerul: imagine a CREATORULUI

    Mișcarea cerului este puternică.
    Asemănător, și tu devii puternic și neobosit.


    Întrucât nu există decât un singur cer, dublarea imaginii care corespunde acestuia înseamnă mișcarea lui. O rotație completă a cerului constituie o zi. Dublarea trigramei are semnificația că fiecare zi este urmată de o alta. Astfel se naște ideea de timp.

    În afară de aceasta, cum cerul este cel care se mișcă, apare și altă idee: cea a duratei în timp, a unei mișcări care nu încetează vreodată, așa cum o zi urmează fără greș alteia. Această dăinuire în timp, este imaginea forței care trebuie să fie socotită drept proprie creatorului.

    Înțeleptul împrumută de la această imagine modelul de cum să se zidească pe sine pentru a exercita o acțiune durabilă. Trebuie să caute să devină puternic, înlăturând conștient toate elementele vulgare sau degradante. Astfel reușește să ajungă neobosit, calitate pe care o dobândește limitându-și câmpul de activitate.

    Situația în care te afli

    Cel care este Creator făurește o reușită minunată creând ceea ce corespunde firii și favorizând perseverența.


    Cel care obține acest răspuns va avea parte de un succes venind din profunzimile Universului; totul depinde de faptul că, perseverând pe calea cea dreaptă, el nu caută propria fericire ci pe a celorlalți.
    Începutul tuturor lucrurilor se găsește în lumea de dincolo, sub formă de idei care trebuie să prindă viață. Dar, în ceea ce este creator se află și puterea de a da formă acestor arhetipuri: este ceea ce se exprimă prin cuvântul „reușită“.

    Aplicate în domeniul omului, aceste atribute arată calea reușitei pline de glorie: «Întrucât vede limpede cauzele cele dintâi și efectele lor, el împlinește la vreme potrivită cele șase trepte și se urcă pe ele spre cer ca pe șase dragoni». Cele șase trepte sunt cele șase poziții diferite din interiorul hexagramei, reprezentate mai departe sub imaginea dragonilor. Ceea ce este desemnat aici ca drum al reușitei este cunoașterea și realizarea Căii, care în calitatea sa de Lege, străbătând începutul și sfârșitul, produce toate fenomenele condiționate de timp. Deci, fiecare treaptă atinsă înseamnă în același timp pregătirea următoarei, iar timpul nu mai este un obstacol, ci un mijloc.

    Creatorul dă formă ființelor schimbându le până când fiecare își atinge condiția sa naturală, aceea căreia îi este sortită. În planul omenesc, vedem prin aceasta modul în care conferă un înțelept pace și siguranță lumii prin lucrarea sa ordonatoare: «În timp ce se înalță dominând mulțimea, toate ținuturile se reunesc în pace».

    Transformările situației


    Nouă la început înseamnă:

    Dragon ascuns. Nu intra în acțiune.

    În China dragonul simbolizează forța care se manifestă în furtună. Iarna, această forță se retrage în pământ; ea reintră în acțiune la începutul verii și apare în cer sub forma fulgerului și tunetului. Aceste fenomene sunt urmate de ploaie, care face să recoboare în pământ calitățile cerești.

    Aici forța creatoare rămâne ascunsă în interiorul pământului și nu exercită nici un fel de acțiune. Aplicată situațiilor omenești, aceasta înseamnă că un om remarcabil este încă necunoscut. Rămânând fidel lui însuși și nelăsându-se influențat de succesul sau de eșecul exterior, puternic și senin, își așteaptă ceasul.

    Se cuvine deci să aștepți liniștit împlinirea vremii tale și să nu te temi că nu vei reuși să te impui. De asemenea, este important să eviți o risipă prematură a puterii tale și să nu dorești să obții cu sila ceva pentru care încă n-a sosit ceasul.


    Nouă la al doilea loc înseamnă:

    Dragon apărând în câmpie. Este avantajos să vezi omul de seamă.

    Aici efectele puterii luminoase încep să se manifeste. Aplicat lucrurilor omenești aceasta descrie apariția unui om însemnat de Divinitate. Nu ocupă deocamdată un loc predominant dar ceea ce îl distinge totuși de ceilalți este felul său serios, firea sa demnă de o încredere fără rezerve, înrâurirea pe care o exercită fără efort asupra anturajului său. Un astfel de om e destinat să dobândească o mare influență și să pună lumea în ordine. De aceea este avantajos să-l vezi.


    Nouă la al treilea loc înseamnă:

    Depui o activitate creatoare în fiecare zi. Până și seara ești plin de griji. Primejdie. Fără învinuiri.

    Reputația ta începe să se răspândească. Mulți aleargă către tine. Forța interioară, se găsește la nivelul acțiunii exterioare în creștere. Posibilități și perspective ți se oferă din plin și chiar seara, când alții se odihnesc, ești copleșit de planuri și de griji. Dar trecerea de la o poziție inferioară la una înaltă este plină de primejdii. Nu un singur om mare s-a pierdut până acum pentru că masele aleargă către el și vor să-l târască pe drumul lor. Deși ambiția ți-a distrus puritatea interioară, tentațiile n-au reușit încă să întineze adevărata măreție. Dacă vei fi destul de prudent și vei rămâne în legătură directă doar cu germenii vremurilor noi și doar cu exigențele noii epoci, vei evita rătăcirile și vei rămâne fără pată.


    Nouă la al patrulea loc înseamnă:

    Zbor ezitant pe deasupra profunzimilor. Fără învinuiri.

    Aici este locul de trecere, locul acțiunii libere. Te găsești în fața unei duble alternative; fie să joci un rol determinant în viața lumii, fie să te retragi și să-ți cultivi în liniște spiritualitatea: calea eroului, sau calea sfântului. Nu există regulă generală pentru a decide care este cea mai potrivită cale. Va trebui să hotărăști liber, urmând legea cea mai intimă a firii tale. Dacă acționezi într-adevăr sincer și consecvent, vei găsi drumul care ți se potrivește.


    Nouă la al cincilea loc înseamnă:

    Dragon zburând în cer. Este avantajos să vezi omul de seamă.

    Cel nobil a ajuns în sfera naturilor celeste. Influența lui se extinde până departe, vizibil, asupra întregii lumi. Oricine-l vede se poate socoti plin de fericire.

    Confucius spune despre aceasta: «Lucrurile care au afinități în esența lor intimă se caută și se întorc unul spre celălalt. Apa curge spre ceea ce este umed, focul se întoarce spre ceea ce este uscat. Norii (respirația văzduhului) urmează dragonul, vântul (respirația pământului) însoțește tigrul. Tot așa se înalță înțeleptul și toate ființele își întorc ochii spre el. Ceea ce este născut din cer se simte pe sine înrudit cu cele de sus. Ceea ce este născut din pământ se simte pe sine înrudit cu cele de jos. Fiecare își urmează natura sa».


    Nouă sus înseamnă:

    Dragon orgolios ce va să se căiască.

    Când un om vrea să se ridice atât de sus încât pierde legătura cu ceilalți oameni, ajunge izolat și asta îl duce în mod fatal la eșec. Este un avertisment contra aspirației de titan care merge dincolo de puterile tale. Urmarea va fi o cădere brutală și adâncă.


    Dacă se obțin numai cifre de nouă, aceasta înseamnă:

    Apare în zbor un cârd de dragoni având capetele ascunse: noroc.

    Când toate liniile sunt numai cifre de nouă, întreaga hexagramă se pune în mișcare și se preface în semnul numit receptivul, al cărui caracter este supunerea cu deplină autoabandonare. Forța creatorului se unește cu blândețea receptivului. Forța este indicată de zborul dragonilor, iar blândețea de capetele ascunse. Aceasta vrea să spună că blândețea, unită cu forța deciziei este sursa norocului.

    Note

    1. Hexagrama este formată din șase linii continue corespunzătoare forței primare, yang, care este luminoasă, puternică, spirituală, activă. Hexagrama este uniform de puternică și are forța drept însușire.

    La interpretarea ei trebuie luat în considerare întotdeauna un dublu sens: cel divin și cel al acțiunii în lumea oamenilor.

    Aplicat evenimentelor Universului, acest semn exprimă puterea creatoare a Divinității. În lumea oamenilor, desemnează acțiunea creatoare a sfinților, înțelepților, a suveranului sau, mai concis spus, a celui ce conduce oamenii și care, prin puterea sa, trezește și dezvoltă natura lor superioară.

    Această hexagramă este atribuită celei de-a patra luni (mai-iunie), în cursul căreia puterea luminoasă e la apogeu, înainte de solstițiu, de când începe declinul anului.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA


    Abonament la Secțiunea Filozofie și Religie

    Anumite pagini din această secțiune pot fi accesate numai de către abonații la Secțiunea Filozofie și Religie. Abonamentul vă permite să accesați toate resursele din secțiune.

    Preț: 135 lei / 3 luni

    Adaugă în coș

    Prețul afișat acoperă un abonament pe trei luni.