Filozofie și religie / Yi King - Cartea transformărilor |
Yi King: Modul de folosire
Dintre toate metodele folosite în China antică pentru consultarea Cărții Transformărilor, două au rămas în uz până astăzi: una folosind monede din bronz, iar cealaltă bețișoare din tulpini de coada șoricelului1.
Cu ajutorul monedelor
Cea mai rapidă, adaptată omului modern, deci și cea mai simplă, presupune folosirea a trei monede identice (atât ca diametru, cât și ca grosime) și uniforme (fără defecte sau proeminențe), confecționate din bronz2.
Uneia dintre fețe îi este atribuită cifra trei, celeilalte fețe cifra doi (atribuirea se face înainte de a se începe consultarea și nu se mai schimbă).
Așează-te, reculege-te interior și aruncă de șase ori, simultan cele trei monede. Pentru fiecare dintre aruncări poate rezulta una dintre următoarele combinații:
3+3+3=9
sau 2+2+2=6
sau 3+3+2=8
sau 3+2+2=7
Fiecare dintre aceste combinații este reprezentată printr-o linie.
șapte, numit yang
nouă, numit yang maxim
opt, numit yin
șase, numit yin maxim.
Șapte și opt sunt considerate stabile, deci statice, iar nouă și șase, instabile, dinamice deoarece unul dintre cele două principii cosmice, yang și yin - regăsite în fiecare element al Creației -, și-au atins maximul și deci, trebuie să se transforme în principiul contrar lui (yang-ul în yin și reciproc).
Repetă aruncarea până când obții șase linii. Desenează figura începând cu prima linie de jos, a doua peste ea, a treia la fel, și așa mai departe, până la linia de sus, care este a șasea. Obții astfel una dintre cele 64 de hexagrame reprezentate în această carte, fiecare cu câte un nume și o simbolistică atașată ei.
Pentru o mai ușoară identificare a hexagramei, observă că primul grup de trei linii, numărând de jos în sus, formează o trigramă numită inferioară3, iar al doilea grup de trei linii, situat deasupra primului, formează o altă trigramă, numită superioară4.
Localizând cele două trigrame pe tabelul de mai jos, la intersecția direcțiilor date de cele două trigrame vei găsi cifra care dă numărul hexagramei căutate.
De exemplu, hexagrama
este compusă din trigrama inferioară și trigrama superioară .
În tabel, direcțiile lor se intersectează la numărul 61.
Caută hexagrama fie răsfoind paginile cărții și identificând numărul în partea de sus a paginii, fie consultând cuprinsul cărții.
La hexagrama găsită, în acest caz ADEVĂRUL INTERIOR, citește începutul care dă imaginea asupra a ceea ce ai întrebat, sau a ceea ce te frământă, împreună cu îndemnul corespunzător ei, apoi treci la Situația în care te afli. Aceasta este, de fapt, situația din momentul în care ai purces la consultarea Cărții.
Dacă hexagrama conține linii care reprezintă un maximum, adică
nouă
sau
șase,
vei citi și cuvintele și comentariul atașat acestora.
Dar, întrucât aceste linii nu sunt stabile și se transformă, în astfel de cazuri trebuie consultată și hexagrama care rezultă din transformare; de exemplu:
la hexagrama 61, ADEVĂRUL INTERIOR ,
citește de la începutul ei, până unde încep Transformările situației. Considerând că a cincea linie formată este un nouă, vei citi și cele scrise la paragraful "Nouă la al cincilea loc" (evident, în cadrul aceleiași hexagrame). În plus, linia nefiind stabilă, se transformă în contrariul ei, astfel că hexagrama 61 se transformă în hexagrama 41, DIMINUAREA, unde vei citi numai de la început până la Transformările situației.
Evident, în cadrul unei hexagrame pot fi mai multe linii care se transformă (nouă se va transforma întotdeauna în opt, iar șase în șapte).
Cu ajutorul bețișoarelor
În mod asemănător se procedează și în cazul folosirii bețișoarelor de coada șoricelului, deși metoda este mult mai elaborată și impune, implicit, un anumit grad de dificultate.
Astfel:
Faza I
1. Se iau cincizeci de bețișoare; unul se dă deoparte și nu mai intră deloc în calculele care urmează.
2. Cele patruzeci și nouă de bețișoare se împart în două grămăjoare.
3. Se ia un bețișor din grămada din dreapta și se ține între degetul mic și inelarul mâinii stângi.
4. Se ia în mâna stângă întreaga grămadă din stânga și, cu mâna dreaptă tragem din ea grupe de câte 4 bețișoare, până mai rămân în mâna stângă maximum 4.
5. Acest rest de maximum 4 bețișoare se prinde între inelar și degetul mijlociu al mâinii stângi.
6. Se procedează la fel cu grămăjoara din dreapta, iar restul se așează între degetul mijlociu și arătătorul mâinii stângi.
7. Numărul total de bețișoare care se poate afla între degetele mâinii stângi este de 9 sau de 5.
8. Deoarece primul bețișor pe care-l ținem între degetul mic și inelar nu va intra în calcul, atunci 9 devine 8, iar 5 devine 4.
9. Se gândește astfel: numărul 4 este o grupă (unitate) completă și i se atribuie valoarea 3, iar numărul 8 este o grupă (unitate) dublă și i se atribuie valoarea 2.
Deci: dacă la prima numărătoare rămân 9 bețișoare, lor li se atribuie valoarea 2, iar dacă rămân 5 bețișoare, valoarea 3.
10. Se dau deoparte, pentru moment, cele 9 (sau 5) bețișoare.
Faza II
1. Se reunesc bețișoarele rămase după operațiile de mai sus (cu excepția primului bețișor dat deoparte, care nu va intra deloc în calcule, și a celor date pentru moment deoparte).
2. Se împart bețișoarele astfel reunite, în două grămăjoare.
3-4-5-6 identice ca la prima fază.
7. Numărul total de bețișoare care se poate afla acum între degetele mâinii stângi este de 8 sau de 4.
8. În cazul în care au rămas 8 bețișoare, lui 8 i se atribuie valoarea 2, iar dacă au rămas 4, lui 4 valoarea 3 (ca mai sus).
9. Se dau deoparte, pentru moment, cele 8 (sau 4) bețișoare.
Faza III
1. Se reunesc bețișoarele rămase după operațiile de mai sus (cu excepția primului bețișor dat deoparte care nu va intra deloc în calcule, și a celor date pentru moment deoparte la faza I și II).
2-3-4-5-6-7-8 identice ca la faza II.
Faza IV
Suma valorii atribuite celor trei resturi, rezultate din cele trei faze, determină formarea unei linii.
Se pot obține următoarele variante:
5 → 3
4 → 3
4 → 3
3+3+3=9, yang maxim
sau
9 → 2
8 → 2
8 → 2
2+2+2=6, yin maxim
sau
9 → 2 5 → 3 9 → 2
8 → 2 8 → 2 4 → 3
4 → 3 8 → 2 8 → 2
2+2+3=7 3+2+2=7 2+3+2=7, yang
sau
9 → 2 5 → 3 5 → 3
4 → 3 4 → 3 8 → 2
4 → 3 8 → 2 4 → 3
2+3+3=8 3+3+2=8 3+2+3=8, yin
Faza V
Se repetă procesul descris de 6 ori, construind astfel figura cu 6 linii, numită hexagramă, care va fi regăsită în text după tabelul de mai jos.
Pentru găsirea hexagramelor, folosește acest tabel.
Numărul hexagramei căutate este la intersecția direcției trigramelor care o compun.
Tabelul hexagramelor
Note
1. Lat. Achillea millefolium.
2. În vechea Chină monedele folosite erau găurite la mijloc și aveau una dintre fețe gravate.
3. În unele analize este numită interioară.
4. În unele analize este numită exterioară.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Abonament la Secțiunea Filozofie și ReligieAnumite pagini din această secțiune pot fi accesate numai de către abonații la Secțiunea Filozofie și Religie. Abonamentul vă permite să accesați toate resursele din secțiune. Preț: 135 lei / 3 luni Prețul afișat acoperă un abonament pe trei luni. |