Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Filozofie și religie / Yi King - Cartea transformărilor

    Yi King: 8. Solidaritatea

    Apa se află pe pământ: imagine a SOLIDARITĂȚII

    Astfel și împărații de odinioară au dăruit ținuturi întregi și prieteșug au legat cu ceilalți domnitori.

    Așa cum apele aflate pe suprafața pământului își unesc firele de îndată ce o pot face, așa cum cei slabi se unesc pentru a se întrajutora și așa cum, uniți fiind, se supun voinței unei personalități puternice grație căreia își găsesc o împlinire a propriei lor naturi, la fel, orice organizare socială, din antichitate și până astăzi, se bazează pe acest principiu al uniunii între vasali și suzerani. Comunitatea de interese face ca diverșii indivizi să se simtă membrii unui tot unic. Puterea centrală a acestui tot trebuie să vegheze ca fiecare membru al lui să-și găsească un loc și un interes real în uniune, așa cum era cazul în relațiile dintre împărații Chinei antice și vasalii lor.

    Situația în care te afli

    SOLIDARITATEA aduce câștig. Mai cercetează încă o dată oracolul, ca să afli dacă vei avea parte
    de măreție, trăinicie, și statornicie; atunci nu va fi nimic de învinuit. Cei nesiguri se apropie încet-încet. Cine vine prea târziu dă de necaz.

    Oamenii trebuie să se asocieze între ei pentru a se completa reciproc și pentru a fi de folos unii altora. O astfel de uniune impune prezența unui centru în jurul căruia aceștia să se grupeze. Dar a deveni un centru pentru oameni este un lucru deosebit de serios și plin de responsabilitate. Impune măreție interioară, logică și forță. De aceea, dacă vrei să-i unești pe ceilalți în jurul tău, cercetează-te mai întâi pe tine însuți și află dacă ești la înălțimea dorinței tale. Altfel, dacă vei voi să-i aduni pe ceilalți fără să ai pecetea vocației, vei provoca mai multă confuzie și tulburare decât dacă nu ar fi avut loc nici o unire.
    Dar, acolo unde există un autentic punct de adunare, poți vedea cum cei șovăitori se apropie de la sine, puțin câte puțin, chiar dacă la început mai ezită. Iar aceia care sosesc prea târziu... vor simți singuri dezavantajele. Relațiile se leagă și se întăresc urmând legi interne precise. Se consolidează experiențe comune. Iar cine întârzie prea mult și nu mai poate avea parte de aceste experiențe de început, va avea de pătimit atunci când va da de uși închise.

    Pe de altă parte, cel care a recunoscut necesitatea unei regrupări, dar nu simte în el forța de a acționa în calitate de centru de uniune, are datoria să se alăture unui grup organic constituit1.

    Transformările situației


    Șase la început înseamnă:

    Ține-te alături de el, dar cu inimă deschisă și cu bună credință. Nu este nimic rău în aceasta. Adevărul este ca strachina plină. În cele din urmă norocul vine din afară.

    Deplina sinceritate este baza potrivită pentru a lega relații cu o altă persoană. Această dispoziție sufletească, asemănătoare unei strachini pline, în care conținutul este totul, iar forma goală nimic, se exprimă prin putere lăuntrică, nu prin cuvinte abile. Iar această putere este atât de mare încât atrage norocul din afară.


    Șase la al doilea loc înseamnă:

    Fii din suflet alături de el. Statornicia aduce noroc.

    Atunci când răspunzi în mod potrivit și statornic poruncilor și îndemnurilor stăpânului tău, relațiile tale cu ceilalți se interiorizează, și nu te pierzi pe tine însuți. Dar, dacă vei căuta alianțe cu ceilalți, mânat de ambiții fără scrupule, îți vei pierde demnitatea și aceasta nu va face nimic altceva decât să te înjosească.


    Șase la al treilea loc înseamnă:

    Te alături acelora care nu sunt ceea ce trebuie.

    Te afli alături de oameni care nu împărtășesc ideile și preocupările tale. Într-o asemenea situație trebuie să ai grijă ca puterea obișnuinței să nu te împingă la o prea mare familiaritate cu ei. Altfel, urmările vor fi dintre cele mai supărătoare. Singura purtare potrivită față de ei este cea de sociabilitate fără intimitate. Doar așa îți vei păstra libertatea necesară viitoarelor relații cu cei egali ție.


    Șase la al patrulea loc înseamnă:

    Arată că ești alături de el. Stăruința aduce norocul.

    Relațiile tale cu un om care este centru de raliere sunt deja solid constituite. Se poate, și chiar trebuie, să îți arăți dependența față de el în mod deschis, public chiar. Fii ferm pe poziție și nu te lăsa indus în eroare de nimic.


    Nouă la al cincilea loc înseamnă:

    Manifestare a solidarității. Împăratul aflat la vânătoare hăituiește vânatul doar din trei laturi și renunță la vânatul care fuge în față. Cetățenii nu au nevoie de avertismente. Noroc.

    Era obiceiul în vechea Chină ca, la vânătorile organizate pentru împărat, să se hăituiască vânatul doar din trei părți. Animalele gonite puteau fugi pe latura a patra. Cele care nu o luau într-acolo, trebuiau să se strecoare printr un fel de poartă în spatele căreia le pândea împăratul, gata să tragă. Doar acele animale erau ucise. Celelalte erau lăsate să se ducă. Acest obicei corespundea purtării împăratului: el nu voia să transforme vânătoarea în masacru; ucidea doar jivinele care, într-un fel, se ofereau singure.

    Asemănător este descrisă aici o persoană cu o influență deosebit de puternică, spre care se îndreaptă oamenii. Dacă cineva vine spre el, îl primește; dacă nu, îl lasă să se ducă. Nu roagă pe nimeni, nu lingușește pe nimeni; toți vin de bună voie, absolut de bună voie. În acest fel se stabilește o subordonare liber consimțită a celor care se îndreaptă spre el.

    Oamenii nu trebuie constrânși, ci lăsați să își exprime liber propriile sentimente. Iar pentru aceasta nu e nevoie de organizare politică. Supușii sunt sincer devotați stăpânului lor. Această libertate a alegerii trebuie cultivată în general și în viață. Nu e nevoie să vânezi favoarea oamenilor. Dacă dezvolți în tine însuți puritatea și forța necesară pentru a crea un centru de uniune, oamenii care ți sunt sortiți, ți se vor alătura de la sine.


    Șase sus înseamnă:

    Nu ai disponibilitatea de a sta umăr lângă umăr cu ceilalți. Nenoroc.

    Când ai ratat începutul și rămâi ezitant și temător în fața perspectivei unei dăruiri de sine veritabile și fără rezerve, vei avea de regretat mai târziu.

    Note

    1. «Țintește totdeauna spre Tot; iar dacă nu poți fi tu însuți un tot, alătură-te unuia spre a-l sluji».




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA


    Abonament la Secțiunea Filozofie și Religie

    Anumite pagini din această secțiune pot fi accesate numai de către abonații la Secțiunea Filozofie și Religie. Abonamentul vă permite să accesați toate resursele din secțiune.

    Preț: 135 lei / 3 luni

    Adaugă în coș

    Prețul afișat acoperă un abonament pe trei luni.