Filozofie și religie / Yi King - Cartea transformărilor |
Yi King: 15. Umilința
În mijlocul pământului se află un munte: imagine a UMILINȚEI
Micșorează ce este prea mult și sporește ceea ce lipsește. Apoi cumpănește lucrurile și fă-le egale.
Pământul în care stă ascuns un munte nu lasă să se vadă bogăția sa, pentru că înălțimea muntelui slujește la a echilibra adâncimea pământului; astfel, înălțimea și adâncimea se compensează reciproc. La fel, dacă vrei să instalezi ordinea pe pământ trebuie să netezești opozițiile sociale, surse de nemulțumire, și să creezi situații drepte și echitabile.
Situația în care te afli
UMILINȚA făurește izbânda. Cel nobil duce lucrul la bun sfârșit.
Când soarele a ajuns la zenit, el trebuie, după legea cerească, să se îndrepte spre apus, iar atunci când se află în locul cel mai adânc, sub pământ, se îndreaptă spre un nou răsărit. Urmând aceleași legi, luna începe să descrească atunci când a ajuns plină, iar când și-a pierdut toată strălucirea, reîncepe să crească. Această lege a cerului se regăsește și în destinele oamenilor.
Acestea urmează legi fixe ale căror efecte se impun cu necesitate. Totuși, stă în puterea omului de a-și modela propriul destin după cum se supune, prin purtarea sa, forțelor distrugerii, sau se așează sub oblăduirea celor constructive. Când un om ocupă un loc proeminent, dar se dovedește a fi plin de umilință, atunci strălucește în lumina înțelepciunii. Iar atunci când se găsește într-o situație umilă și se poartă corespunzător, nu va fi deloc disprețuit sau dat la o parte. Astfel, ai putea și tu să-ți duci la bun sfârșit activitatea, fără să te împăunezi cu ceea ce faci.
Transformările situației
Șase la început înseamnă:
Cel nobil, umil în smerenia sa, poate străbate marile ape. Noroc.
O întreprindere primejdioasă, așa cum este traversarea unui mare curs de apă, este făcută însă și mai dificilă atunci cind intră în joc tot felul de pretenții. Dimpotrivă, ea este facilitată atunci când se execută repede și simplu. Iată de ce o atitudine modestă, fără pretenții, permite ducerea la bun sfârșit chiar a acțiunilor dificile, pentru că nu ridică pretenții, ci lucrează cu suplețe și ușurință. Iar acolo unde nu se ridică pretenții, nu se mai ivesc nici rezistențe.
Șase la al doilea loc înseamnă:
Umilință care se exteriorizează. Statornicia aduce norocul.
Dacă ajungi atât de evoluat lăuntric încât umilința ta se manifestă și în conduita exterioară, aceasta va fi pentru tine izvor de bine și reușită. Pentru că, în acest chip, se naște de la sine posibilitatea de a exercita o influență durabilă și care nu poate fi nimicită.
Nouă la al treilea loc înseamnă:
Modest în vrednicia ta, vei duce lucrurile spre bine. Noroc.
Prin acțiuni mari, deosebite, vei câștiga curând un renume considerabil. Dar dacă te vei lăsa orbit de glorie, criticile nu vor întârzia să apară, iar după ele, dificultățile. Dar dacă, dimpotrivă, rămâi modest deși ai merite reale, te faci iubit și câștigi sprijinul absolut necesar pentru a duce la bun sfârșit opera pe care o întreprinzi.
Șase la al patrulea loc înseamnă:
Nimic care să nu fie cu folos pentru umilința lucrătoare.
Orice lucru are dreapta sa măsură; un colaborator merituos, jos, și un stăpân binevoitor, sus, iată o echipă ideală. Într-o astfel de situație nu trebuie să abuzezi de încrederea superiorului și nici să ascunzi meritul inferiorului. Fără îndoială, există funcționari care nu se disting prin nimic. Ei se ascund după litera ordinelor și refuză orice responsabilitate; acceptă o retribuție fără să asigure serviciul corespunzător, și poartă un titlu pe care nu-l justifică nici o realitate. Umilința de care este vorba aici este la opusul unei astfel de purtări. Modestia se arată și prin interesul față de munca sau activitatea ta.
Șase la al cincilea loc înseamnă:
Este avantajos să ataci cu putere. Nimic care să nu fie avantajos. Să nu te lauzi față de aproapele cu propria avuție.
Umilința nu trebuie să fie confundată cu bunătatea dusă până la slăbiciune, cea care lasă totul să treacă. Când te afli într-un post cu înaltă responsabilitate se poate întâmpla ca, în unele împrejurări, să trebuiască să intervii cu energie. Dar nu-ți impune autoritatea cu lăudăroșenii; măsurile luate trebuie să fie obiective și să nu cuprindă nimic din cele ce ar putea jigni pe cineva. Prin aceasta, umilința se manifestă și în momentele de severitate.
Șase sus înseamnă:
Umilință care se exteriorizează. Este avantajos să-ți pui în mișcare armata spre a-ți pedepsi propria cetate.
Dacă ești într-adevăr consecvent în umilința ta trebuie să veghezi ca ea să se manifeste în realitate. Aceasta nu înseamnă că, atunci când, dintr-un motiv sau altul, într-o problemă care nu merge se dă nejustificat vina pe tine, să te simți ofensat și să te închizi în tine crezându te plin de umilință numai pentru că nu te aperi. Adevărata umilință se arată atunci când te implici energic spre a întrona ordinea și atunci când începi a fi deosebit de sever cu tine însuți și cu cei din imediata ta apropiere. Nu vei realiza ceva cu adevărat important decât dacă ai curajul să-ți îndrepți armata împotriva ta însuți.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Abonament la Secțiunea Filozofie și ReligieAnumite pagini din această secțiune pot fi accesate numai de către abonații la Secțiunea Filozofie și Religie. Abonamentul vă permite să accesați toate resursele din secțiune. Preț: 135 lei / 3 luni Prețul afișat acoperă un abonament pe trei luni. |