Ştiri / Mapamond |
Zeci de noi cratere au apărut în nordul Rusiei
Până în prezent, doar despre trei cratere largi din nordul Rusiei s-a ştiut, provocate fie de încălzirea suprafeţei datorită condiţiilor climatice neobişnuit de calde, fie de o falie geologică, care a condus la o eliberare mare de hidraţi.
Acum se ştie de şapte cratere din zona arctică; cinci sunt în peninsula Yamal, unul în Regiunea Autonomă Yamal, iar unul în partea de nord a regiunii Krasnoyarsk, peninsula Taimyr. Se cunoaşte locaţia exactă doar pentru patru dintre ele, celelalte trei fiind reperate de păstorii de reni.
Două dintre craterele nou descoperite s-au transformat în lacuri.
Unul dintre cele mai interesante este craterul B2, situat la 10 km sud de Bovanenkovo, un câmp de gaze dezvoltat de Gazprom în Regiunea Autonomă Yamal Nenets. Pe imaginea din satelit se poate vedea că este un lac mare înconjurat de mai mult de 20 de cratere mici umplute cu apă, unele cu diametrul de până la 2 metri. Se crede că mai multe lacuri mici au fuzionat într-o singur lac larg, de 50 până la 100 metri în diametru.
Au existat emisii de gaze pe o perioadă extinsă de timp, dar nu se ştie când apar aceste emisii, în timpul verii sau în timpul iernii. Nu se văd decât rezultatele.
Lipsa rocilor carbonizate şi urme semnificative de eroziune din cauza scurgerilor de apă indică erupţii puternice (de evacuare pneumatică) de gaz dintr-un rezervor subteran superficial. Ca un mecanism exploziv care a lucrat acolo. O concentraţie de 5 la 16% de metan este exploziv. Concentraţia cea mai puternică este de 9,5%.