Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Zicala "Esti ceea ce mananci" intr-o noua abordare
GH. MANOIU | 15 AUGUST 2023
Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani.
Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre.
Dupa care, speciile de oameni timpurii ca Australopithecus afarensis si Kenyanthropus platyops au inceput sa se hraneasca si cu rogoz, seminte si plante suculente, sau cu animale ce mancau aceste plante.
Plantele se pot imparti in trei categorii bazate pe metoda lor de fotosinteza: C3, C4 si CAM.
Plantele din categoria C3, arbori, arbusti si ierburi, se pot distinge chimic de plantele din categoriile C4 si CAM, graminee, rogozuri, suculente, deoarece acestea din urma incorporeaza in tesuturile lor cantitati mai mari de izotop greu de carbon 13.
Atunci cand plantele sunt consumate, izotopii din ele sunt incorporati in tesuturile animalelor, inclusiv in smaltul dintilor.
Chiar si dupa milioane de ani se poate masura cantitatea de izotopi din smalt si se poate deduce din ce era compusa dieta unui animal.
Rezultatele studiului arata ca inainte de 3,5 milioane de ani oamenii au mancat aproape exclusiv plante din categoria C3.
Dupa care, si-au schimbat dieta si au inceput sa consume plante din categoriile C4 si CAM.
Si speciile ulterioare de oameni, inclusiv Homo sapiens continua sa manance un amestec de plante din toate cele trei categorii.
Studiul nu poate arata ce plante anume erau consumate si nici daca dieta includea animale ce se hraneau cu anumite plante.
Totusi, studii asupra dintilor animalelor din aceleasi timpuri nu au aratat o schimbare a cantitatii de izotopi, sugerand ca nu a fost vorba de o schimbare globala de dieta. Ramane de raspuns la intrebarea: ce a dus la aceasta transformare a alimentatiei oamenilor?