Sănătate / Minerale |
Zincul, bun pentru sănătate
GH. MANOIU
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit că un deficit de zinc poate contribui la boli precum Alzheimer şi Parkinson, boli care au fost legate de proteine defecte ce se grupează împreună în creier.
În ceea ce priveste proteinele, forma este totul.
O formă corectă permite unor proteine să transporte atomi sau molecule către o celulă, altora să constituie o schelă celulară esenţială, sau să identifice bacterii invadatoare.
Cand proteinele îşi pierd forma din cauza temperaturii ridicate sau a unor deteriorări chimice, ele se opresc din lucru şi se strâng împreună, un semn distinctiv pentru Parkinson şi Alzheimer.
Cercetatorii au descoperit una dintre cauzele care scade stabilitatea proteinelor şi cauzează acumulări: deficitul de zinc, un metal esenţial pentru viaţă.
Ionii de zinc joacă un rol cheie în crearea şi menţinerea proteinei în forma corectă.
Problema celulei este de a găsi suficient zinc să crească şi să sprijine toate funcţiile sale, dar în acelaşi timp, să nu acumuleze atât de mult încât să o ucidă.
Cercetările au fost făcute pe celule de drojdie.
Dacă conţinutul scăzut de zinc are acelaşi efect şi asupra celulelor umane, deficienţa de zinc ar putea contribui la boli asociate cu o acumulare de proteine cum ar fi Parkinson şi Alzheimer.